joanaraspall

Páginas: 4 (764 palabras) Publicado: 4 de octubre de 2013

Joana Raspall i Juanola va néixer a Barcelona el dia 1 de juliol de 1913.És una escriptora, lexicòloga i bibliotecària catalana. Estudià a l'Escola Superior de Bibliotecàries, on obtingué el títolde biblioteconomia. En l’actualitat viu a Sant Feliu de Llobregat. Durant la guerra civil espanyola treballà de bibliotecària, tot contribuint a salvar molts exemplars de llibres catalans de ladestrucció. Després de la guerra va donar classes de català al seu domicili particular. Durant la dictadura de Franco va continuar escrivint i publicant on podia, ajudant tothom a estimar i utilitzar lallengua catalana.
Tot i que és més coneguda per la seva obra poètica infantil, ha escrit també per adults i dins la seva obra hi ha teatre, contes, o novel·les.

anècdotes

Als catorze anys, al'època de la dictadura de Primo de Rivera, ja va iniciar el seu activisme cultural: amb un grup de joves va reclamar des d'una revista local "Claror" la creació d'una biblioteca infantil a Sant Feliu deLlobregat.

En els anys en què ensenyar el català era prohibit, Joana Raspall l'ensenyava clandestinament i va començar a escriure les fitxes de sinònims, que anava guardant en capses de sabates ique serien l'origen dels seus treballs com a lexicògrafa. En aquesta tasca de dedicació al lèxic, va publicar tres diccionaris: Diccionari de sinònims, Diccionari de locucions i frases fetes iDiccionari d'homònims i parònims.[2]

Joana Raspall participava a les revistes locals periòdicament des dels anys 20 i anava escrivint poemes i prosa i teatre que guardava en un calaix, material que no vapublicar fins que va ser ja gran.
El 1964 va guanyar el Premi Joan Santamaria, de teatre per a adults, amb L'ermita de Sant Miquel, una obra escrita totalment en vers.
Durant la dècada dels anys 70va ser coneguda en el teatre independent per El pou (Premi Cavall Fort, 1969), obra a la qual en seguirien dues més fent una trilogia.
A partir dels anys 80 va començar a publicar poesia i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS