Just In Time

Páginas: 5 (1047 palabras) Publicado: 8 de abril de 2012
Introducció
El JIT és un sistema d’organització industrial que va sorgir a l’empresa japonesa Toyota a la dècada dels 70 per optimitzar recursos. Aquest sistema es basa en produir la quantitat ajustada a la demanda, en la quantitat exigida i amb el mínim cost possible, això s’inclou pel que fa materials, estocs mínims, i la mà d’obra i maquinaria. La manera de treballar d’aquest sistema esd’arrossegament, és a dir, es fabrica allò venut provocant que els estocs siguin nuls.
Per el JIT s’utilitzen varies tècniques: mètode Kanban, reducció el temps de canvis de maquines, distribució de planta, cercles de qualitat i millora de mètodes.

Mètode Kanban

Per a tal que el JIT funcioni s’utilitza el mètode Kanban alhora de gestionar els materials de forma que s’estableixi un flux constantentre els proveïdors i els clients per reduir al màxim el nombre d’estocs de matèries primeres i de productes acabat. Degut a que per l’empresa és un inconvenient tenir estocs immobilitzats.
El mètode tracta en generar les diferents parts d’un producte per quan fagi falta la seva fabricació en tinguin a punt. D’aquesta manera es pot reduir el temps de preparació de màquines i col·locar tota laproducció en un contenidor. Primerament s’ha fet un estudi per determinar el nombre de productes que fa falta tenir en estoc.
El procés consisteix en quan es necessiten peces d’un tipus, l’operari agafa un contenidor buit i el dur fins al magatzem d’aprovisionament. Allà agafa un contenidor ple que té una fitxa KP i la treu per a tal que el contenidor buit es torni a reomplir i llavors agafa alcontenidor que ja estava buit i li col·loca la fitxa KT i se l’endu a la línia de muntatge.

Reducció de temps de canvis o preparació de màquines.
El temps de preparació és el temps que es tarda en canviar una màquina perquè pugui processar un altre tipus de producte. Per a millorar aquest temps s’utilitzen eines com el SMED (canvi ràpid de producció). Un temps de preparació excessiu és perjudicialper dos raons principals:
* Un temps durant el qual no es pot produir res (és un temps mort), de manera que per sèries petites de peces calen temps de preparació curts i per sèries grans els temps de producció són més llargs, la qual cosa provoca la disminució del rendiment de la màquina.
* Quan més llarg és el temps, més gran tendeix a ser la mida del lot, ja que, amb un temps depreparació llarg, no resulta econòmica la producció de lots petits. Una altra cosa és que, amb els lots grans, ens trobem amb problemes d’allargament dels terminis de fabricació i amb l’augment dels nivells d’existències.
Els problemes comercials de presa de comandes desapareixen quan es coneix la resposta de fabricació, no s'escatima en maquinària de producció, es treballa acord amb els temps detreball, i es redueix el temps de terminació (lead time) d'un producte, el qual està integrat per quatre components:
* El temps de moviment, que es redueix acostant les màquines, simplificant els desplaçaments, establint rutes més racionals o eliminant la necessitat de desplaçar materials.
* El temps d'espera, que es pot millorar programant millor la producció i instal·lant més capacitat.
*El temps d'adaptació de les màquines: és sovint el gran coll d'ampolla a què s'enfronten les empreses, i la seva reducció constitueix un dels elements vitals del sistema JIT (Just in Time).
* El temps de processament, que pot reduir-se disminuint la mida dels lots o incrementant l'eficiència de la maquinària o els operaris.

Distribució de planta
Consisteix en un programa que serveix perdistribuir una planta de taller, per tal d’aconseguir un enllaç entre les seccions de producció. Això serveix també perquè hi hagi un flux constant de fabricació-aprovisionament. Hi ha un gran avantatge pel que fa si les series son curtes i son lots econòmics i és que es pot controlar millor la quantitat i la qualitat dels productes que es fan. En aquest programa es fa servir el lay-out, que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Just in time(Justo a tiempo)
  • Justo a tiempo (just in time)
  • Just in time
  • Just In Time (JIT)
  • just in time
  • Just In Time
  • EL NACIMIENTO DEL JUST IN TIME
  • Just In Time

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS