La 2a Rep Blica

Páginas: 33 (8145 palabras) Publicado: 15 de abril de 2015
La 2a República (1931)
Convoca unes eleccions municipals i la gent aproita aquestes per votar als partits repblcians. Aquestes eleccions del 12 d’abril de 1931 qcom togom va votar als partits republicans.
són unes eleccions plebiscitàries (referèndum, si o no). El 14 d’abril de 1931 es proclama la República, serà la 2a república espanyola.
1. Les eleccions i el govern provisional
12 d’abril –eleccions municipals. A la immensa majoria de poblacions, sobretot a les ciutats, van guanyar els partís que formaven part del Pacte de Sant Sebastià. Aquest pacte el constitueixen republicans, socialistes i nacionalistes. Aquest pacte es fa durant la dictadura de Primo de Ribera per mirar d’enderrocar el règim que hi havia.
El 14 d’abril de 1931, la ciutat de Eibar, és la primera ciutat enEspanya en proclamar la República (a Guipúscoa). Després es van afegir a altres localitats. Davant de la situació, Alfons XIII renuncia a la corona i s’exilia cap a Anglaterra. Davant de la renúncia d’Alfons XIII, els partits que constituïen el pacte de Sant Sebastià fan un govern provisional i proclamen oficialment la 2a República Espanyola.
El govern provisional ja establert el que fa és convocareleccions a Corts constituents (els que surtin guanyadors tenen la funció d’elaborar primerament una constitució). Es comencen a posar unes mesures casi d’emergència:
Es concedeix amnistia general a tots els presos polítics.
Tots els sindicats clandestins que hi havia tornen a la legalitat (treballador es vegi protegit)
Molts dels pagesos expulsats de les seves terres per no pagar es tornen areadmetre.
A Catalunya la gran vencedora va ser Esquerra Republicana. La Lliga Regionalista, que era el partit hegemònic, baixa moltíssim. Lluís Companys des de la finestra de l’ajuntament proclama la república i Francesc Macià proclama la república catalana des de l’altra finestra (Generalitat).
Espanya és un república i dins d’aquesta Catalunya proclama la seva república com a independent. Aquestacte de Francesc Macià de proclamar la seva pròpia república catalana (dins de la república espanyola, dins de una federació de repúbliques ibèriques), va suposar un problema per la república a Madrid perquè s’havia acordat que la gestió de les autonomies vindria donat per la constitució i aquesta encara no s’havia elaborat.
La comissió de Madrid va anar a Barcelona demanant a Macià que aturés ladecisió de proclamar la República Catalana que havia fet a canvi d’una concessió immediata d’un règim d’autonomia per Catalunya. Aquest acord el signarà Macià amb Alcala Zamora, president de la República Espanyola.


2. Constitució del 31
Molta gent va anar a votar, un 70%. Va guanyar la coalició d’esquerres. Es fan les corts constituents, Alcala Zamora es ratifica com a cap de la República is’encarrega a una comissió dins de les Corts perquè redacti la constitució .
La constitució comença dient que “Espanya és una República de treballadors de totes les classes que s’organitza en un règim de llibertat i de justícia”.
Aquesta constitució tindrà un fort caràcter democràtic i progressista. Tots els poders emanen/surten del poble. L’estat es configura de forma integral, és a dir, és un solestat per accepta la possibilitat de constituir governs autònoms.
El poder legislatiu està en les corts (en tots els diputats, ministres..), l’executiu serà el govern (que el configuren els ministres i el cap de govern) = el president de la República és el cap de l’estat. El poder judicial es confia en els tribunals (els jutges).
La constitució del 31 declara una àmplia ampliació de drets illibertats, i molta preocupació pels temes socials, garanteix igualtat absoluta davant la llei, garanteix dret a la educació pública, garanteix el treball i la no discriminació per raons d’origen, sexe o riquesa.
La majoria d’edat serà als 23 anys i a partir d’ara les dones podran votar. El govern tindrà el poder per expropiar béns d’utilitat social. El treball és una obligació social. L’estat es...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tema 4 La 2a Rep blica
  • Rep Blica
  • REP BLICA
  • La Rep Blica
  • La Rep Blica
  • Rep Blica
  • Rep Blica Bolivariana De Venezuel1
  • REP BLICA DEL ECUADOR

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS