La maternitat d'Elna

Páginas: 13 (3049 palabras) Publicado: 30 de mayo de 2013
TREBALL DE LECTURA:
La maternitat d’Elna





Oriol Casanovas Sánchez
4t A
ABANS DE LA LECTURA
Realitza una entrevista a alguna persona que va viure la Guerra Civil Espanyola i, si pot ser, que hagi viscut en un camp de refugiats. Pregunta-li sobre l’experiència personal i la informació històrica que coneix.
He triat al meu avi i a la meva àvia, ells no han viscut en la guerraCivil, però si han viscut en la postguerra, a continuació m’explicaran la seva experiència personal i com vivien en aquella època.
Paraules textuals de mon avi, La postguerra, vaig néixer a l'any 40, jo puc dir que no vaig patir mai gana, però si vaig entendre el greu problema que teníem a casa dels meus pares per viure. El meu pare es va posar malalt de tuberculosi, i em van enviar solet amb deuanys en un tren a Sant Sebastian, d'on era ma mare per treure despeses de casa. Vaig estudiar i em van pagar una beca perquè estudies a batxillerat, vaig ser el primer batxiller de Sant Sadurní d'Anoia, vaig començar a treballar, perquè es clar, em volien pagar una beca d'estudi, però com mon pare es va morir, jo vaig tenir que treballar per mantenir la mare i mon germà. La dictadura de Franco aixòes un problema on ens vam bellugar aleshores, nosaltres a la meva edat no sabíem ven bé que era la dictadura, no ho interpretaven bé, les persones grans si però nosaltres no, si que vam patir, als setze anys per exemple, doncs que ens ofegàvem per parlar català que... ho vam entendre desprès, que els llibres que ens ensenyaven no era la realitat, que ho vam entendre després els llibres també. PeròBueno, la vida va evolucionar molt i a vida de anar treballant vam continuar vivint, més tard entenia lo que era una dictadura i lo que ens importava era viure.
Paraules textuals de mon àvia, Vaig néixer al 43, a casa meva, la sort nostre era que el meu pare era pagès, i lo que collíem menjàvem, tall no hi havia, amb això encara que era una criatura, a casa feien tot lo possible per diguéssimanar vivint el dia i poder menjar i de tall només hi havia un parell a la setmana, i carn poc, i postres molt poc, havia menjat tomàquets crus, i com una poma. Vull dir-te que la canalla jugàvem que mira amb joguets eren de segona mà, i no ho se, no hi havia lo d'ara. Bueno en la dictadura de Franco, lo que.. per la gent sabíem que encara diguéssim mataven gent encara, en aquell temps nostre, per lagent ho sabies, no per radio, t'ho amagaven, sobretot lo del català ens van deixar perdre tot, la sardana no es ballava, carnaval no se'n feia, ho havíem perdut, nosaltres érem una manera que no ens sentíem identificats, però érem feliços, amb lo poc que hi havia, passàvem el dia a dia, quan teníem 17, 18 anys, teníem tocadiscos, muntàvem festes, hi va començar a ver els 600, vam començar acanviar a més grans.

DURANT LA LECTURA
1- Defineix amb les teves paraules els següents conceptes o explica qui eren aquests personatges:
· II República Espanyola:
· Guerra Civil: Guerra a Espanya al 1936 que s'enfrontaven els franquistes contra els rojos per creences polítiques.
· Nacionals: Els partidaris de Franco.
· El general Franco: Militar que va fer una dictadura en Espanya després deguanyar la guerra civil.
· Republicans: Partidari de la república com a forma de govern, (rojos).
· Pau Casals: Músic català que es va exiliar a causa de la guerra.
· Exili: Allunyament voluntari o forçós del seu país per motius polítics.
·Camp de refugiats: Lloc tancat on s'estableixen persones detingudes o retingudes per motius de seguretat militar com a forma de càstig o explotació.
·LaCreu Roja: Organització sanitària.
·ONG: Organització Nou Governamental.


2- Comenta aquestes frases que surten al llibre, el seu significat i la teva opinió:
· “El seu interès (de l’autora) per la història és paral·lel a la seva afició per conèixer la geografia i tots els racons del país, com també per apropar-se a la gent que hi viu”.
-El seu interès era treure a la llum els records de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Maternitat d'Elna
  • La Maternitat D'Elna
  • maternitat d'elna
  • la maternitat
  • Maternitat
  • Maternitat D'elna
  • La materinitat d'elna
  • Maternitat Subrogada

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS