La monarquia autoritària

Páginas: 7 (1665 palabras) Publicado: 2 de junio de 2013
TEMA 8 LA MONARQUIA AUTORITÀRIA

Al segle XV es va iniciar la recuperació econòmica, que va permetre l’agument de la població, els intercanvis comercials van afavorir el desenvolupament de la producció artesana i la circulació moderna, i tot això va donar lloc al naixement del capitalisme comercial.
Els monarques es van beneficiar de l’ascens econòmic de la burgesia i amb el seu suport esvan imposar sobre la noblesa. La monarquia feudal va donar pas a la monarquia autoritària i el poder dels reis es va consolidar amb la creació de noves institucions de govern.

A la península Ibèrica els Reis Catòlics van marcar l’origen de l’Estat modern als regnes hispànics , van unificar una bona part dels territoris de la corona, van imposar el poder sobre els diversos grups socials i vaniniciar la implantació d’una monarquia autoritària.

1.1 EL CREIXAMENT DEMOGRÀFIC I ECONÒMIC
Les epidèmies van anar desapareixent les epidèmies del segle anterior i la recuperació dels camps i els conreus van permetre un creixement continuat de la població, les rutes marítimes del Mediterrani,Bàltic i mar del Nord van reprendre l’activitat .
El desenvolupament del comerç va tenir com aconseqüència l’augment de la producció artesana i el creixement de les ciutats que eren centres comercials importants o ports importants com Gènova, Lisboa ,Londres...
Per poder fer els canvis necessitaven moneda, i això va estimular l’explotació de minies de plata de l’Europa central i la recerca d’una ruta marítima que conduís fins a l’or del Sudan

1.2 L’ASCENS DE LA BURGESIA
El creiexement delcomerç va beneficiar molt a la burgesia ,el poder econòmic no es basava en la possessió de terres sinó en la possessió de capital que invertia en activitats productives. D’aquesta manera va sorgir l’anomenat capitalisme comercial.

1.3 L’ENFRONTAMENT DE LA MONARQUIA

La monarquia medieval tenia el poder limitat pel que la noblesa i dels burgesos de les ciutats. Durant el segle XV molts reis depaïsos europeus es van imposar davant dels seus súbdits.I així es va consolidar un nou model d’organització del poder: La monarquia autoritària


2.1 LA UNIÓ DE CASTELLA I ARAGÓ
El 1469 es van casar Ferran, fill i hereu de Joan II, rei de la corona d’Aragó i Isabel,germana d’Enric IV,rei de Castella.
Quan es va morir el seu pare Ferrant es va convertir en rei de la corona d’Aragó,la unió delterritori castellà i l’aragonès no en va comportar la unió del regne sinó de la dinastia. Cada regne va mantenir les seves fronteres,la moneda,el sistema fiscal,les lleis i les institucions.

2.2 L’EXPANSIÓ TERRITORIAL
Els reis Catolics pretenien unir tots els territoris peninsulars sota la seva corna,per això van portar a terme una política d’expansió territorial:
Van conquerir el regne deGranada,el regne de Navarra i gracies a les unions matrimonials d’Isabel i Maria (filles dels reis Catolics), que es van casar sucessivament amb el monarca portuguès.Aquests enllaços van donar fruit anys més tard en que Felip II va heretar el regne de Portugal i el va incorporar a la corna.

2.3 LA POLITÍCA EXTERIOR

Els Reis Catòlics també van tenir un paper important en la política europea ivan orientar la política internacional en dues direccions.
La primera en l’àmbit mediterrani. En aquesta direcció a partir del 1505 es va conquerir el regne de Nàpols,que abraçava tot es sud,d’Itàlia.
El nord d’Àfrica amb l’objectiu de frenar els barbarescos que practicaven la pirateria en aquets territoris,van conquerir el port de Melilla(1497) i Orà i Bugia(1509).
La segona s’orientava cap al’Atlàntic i va establir les bases del futur imperi castellà. Es va iniciar amb la consolidació de la seva sobirania sobre les illes Canàries(1496).

3.1 LA CONSOLADICIÓ DEL PODER REIAL

El regnat dels reis Catòlics va significar la imposició d’un nou model de monarquia autoritària,sobretot a Castella. Ferran i Isabel es van proposar imposar els seus estats a l’autoritat del rei per damunt...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Monarquía Autoritaria En España En El Siglo Xvi
  • monarquia autoritaria
  • Prueba monarquías autoritarias y grandes descubrimientos 8° Básico
  • triptico de la monarquia autoritaria y el estado moderno
  • Autoritarios
  • tema 8: la monarquía autoritaria; els reis católics
  • LA MONARQUIA
  • Monarquía

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS