La no-violència

Páginas: 6 (1277 palabras) Publicado: 19 de marzo de 2012
La no-violència (Recurs didàctic)

1. ALUMNES DESTINATARIS

El recurs didàctic que presento a continuació tracta el tema de la no-violència i aniria destinat a cinquè de primària, tot i que es podrien realitzar modificacions i adaptar-ho a altres edats.
Pel que fa al grup-classe per al qual plantejo aquest recurs didàctic cal dir que és un grup de vint-i-sis alumnes, dotze nens i catorzenenes. Entre ells es porten bastant bé, tot i que es formen grupets a l’hora de l’esbarjo i quan han de dividir-se per a fer alguns treballs.
Cal dir que tot i que solen resoldre els problemes que sorgeixen entre ells de manera satisfactòria, hi ha vegades que recorren a la força o insulten la persona amb qui han tingut algun punt de desacord.
Considero que en aquests alumnes és importanttreballar i potenciar l’empatia per tal que es posin en el lloc de l’altra persona abans de reaccionar de manera violenta. És per aquest motiu que proposo un joc de rol.


2. DESCRIPCIÓ DE L’ACTIVITAT

Per a treballar el tema de la no-violència amb alumnes de cinquè de primària, realitzaria l’activitat que explicaré a continuació.
En un primer moment els alumnes s’haurien de dividir en tres grups:un amb el 50% dels nens, que sortiria de l’aula (els arquitectes); i els altres dos amb un 25%, que es col·locarien en dos dels racons de la classe (els camperols 1 i els camperols 2). La manera de fer els grups es realitzaria de forma aleatòria; els infants haurien d’escollir una targeta a l’atzar en què estaria escrit el grup al qual pertanyen i el seu rol. (vegis annex I)
La situació que esplanteja és que dos grups de camperols treballen al seu camp, entenent que la collita és la seva principal font per a viure. En un moment determinat arriben uns arquitectes amb l’objectiu d’edificar en allà. Aquests últims consideren que és un espai en què es podria edificar per tal d’obtenir més benefici i que la ciutat s’expandís amb els nous edificis. Els dos grups de camperols reaccionen demaneres ben diferents.
Abans de començar la simulació esdevindria de vital importància exposar als alumnes una sèrie de normes, qualsevol que les infringís deixaria de jugar. Algunes d’elles podrien ser que estan terminalment prohibits els cops, esgarrapades i conductes negatives. Hem de fer-los conscients que només es tracta d’un joc de rol.
Una vegada haguéssim parlat sobre els papers de cadascú iles normes a seguir, es procediria a l’activitat. El grup dels arquitectes sortirien de la classe durant uns instants. Mentrestant, els dos grups de camperols es distribuirien en dos racons diferents existents a l’aula. Per a això és important que la classe sigui espaiosa, en el cas contrari es podria realitzar en un altre espai que fos més ampli.
Quan la mestra digués, els arquitectes entrariena l’aula i, primerament, anirien a parlar amb els camperols 1. En començar a exposar-los la situació, aquests els tallarien i no els deixarien continuar parlant. No volen escoltar-los ni negociar de cap manera amb ells, la seva reacció és negativa i de manera violenta. Conseqüentment, no arriben a cap acord i els arquitectes es queden amb les terres.
A continuació, anirien a parlar amb elscamperols 2. Aquests els reben amb bones paraules i, primerament, els escolten. Mostren la seva disconformitat amb la situació que els estan plantejant, de manera raonada. Els demanen informació sobre la sentència i els diuen que no desallotjaran les terres fins que s’aprovi en un judici. Tot i així mantenen una actitud d’escolta i estan disposats a arribar a un acord amb els arquitectes, d’aquestamanera sortiran beneficiats tots dos. Arribaran a un acord raonable per a ambdues parts.
Una vegada realitzada la simulació caldria parlar sobre el què ha passat i han observat. A la posada en comú es parlaria dels valors, dels sentiments que han experimentat, com han vist als membres dels altres grups… i es realitzarien comparacions de situacions similars amb què ells mateix es troben.
Aquesta...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Violencia
  • La violencia
  • Violencia
  • Violencia
  • Violencia
  • La violencia
  • Violencia
  • Violencia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS