La odisea de la especie (catalan)

Páginas: 9 (2193 palabras) Publicado: 6 de abril de 2013
COMENTARI DE LA PEL·LÍCULA L'ODISSEA DE L'ESPÈCIE

L'odissea de l'espècie és un documental sobre l'evolució dels homínids, la subfamília en la qual s'inclou la nostra espècie. Ens explica com va sorgir la humanitat des dels primers homínids, la història de la vida humana des de fa 8 milions d'anys, les aventures de l'especie, els perills als quals es van enfrontar els nostres avantpassats iles circumstàncies que van fer possible l'aparició de l'ésser humà. Aquest documental barreja la família, el poder, l'autonomia, la política i l'economia entre d'altres aspectes.
El documental va ser filmat a Sud-àfrica i va ser dirigit per Jacques Malaterre el 2003 i té la col·laboració del famós paleontòleg francès Ives Coppens que va col·laborar en el descobriment de la Lucy, la famosaAustralopithecus trobada a Etiopia l'any 1974. L'emissió espanyola va comptar amb Juan Luís Arsuaga, coodirector de les excavacions d'Atapuerca, com a coordinador científic.
Fa uns 10 milions d'anys els boscos eren plens de petits primats arborícoles que tenien el cervell petit, els braços llargs, una gran flexibilitat i caminaven de quatre grapes. A l'Àfrica, fa uns 20 milions d'anys va sorgirl'Aegyptopithecus, animal que es va trobar a Egipte i que d'aquest van sorgir una sèrie d'altres animals que ja es podrien anomenar “simis”: el micropithecus, el proconsul, l'afropithecus i el morotopithecus. Aquest últim tenia els braços curts, pesaven poc i eren quadrúpeds.
Fa uns 7 milions d'anys hi va haver un gran canvi climàtic i la majoria de boscos del planeta van desaparèixer. Això va ser eltriomf dels grans herbívors, ja que no vivien als arbres. Alguns primats arborícoles (simis) van haver de baixar dels arbres i per sobreviure van haver de desenvolupar-se cap al bipedisme i, per tant, aixecar-se. Això va provocar una sèrie de canvis: augment del cervell, desaparició de la cua, les mans no desapareixen perquè s'utilitzen per agafar i es desenvolupa la intel·ligència.
El procés del'evolució cap a l'ésser humà es dóna a l'Àfrica d'on sorgeixen diferents migracions:

AUSTRALOPITHECUS. Va aparèixer fa uns 4 milions d'anys. Media aproximadament 1,10 metres d'alçada i pesava uns 40kg. Es diferenciava dels altres simis perquè tenia un cervell més gran (450cm3 i perquè havien desenvolupat una anatomia que els permetia caminar de peu. Existien dues especies diferents al'Australopithecus, els Afarensis, menys evolucionats, i els Anamensis, que recorrien grans distàncies i s'alimentaven de carronya. La Lucy, el conegut fòssil descobert a Etiòpia, era un Afarensis.
HOMO HABILIS. Ja era considerat humà. Va aparèixer fa uns 2 milions d'anys. Pesava aproximadament uns 50kg. Es seu cervell feia 700cm3. Aquests van descobrir la manera de fabricar eines de pedra amb les que matavena les seves preses.
HOMO ERECTUS. Va aparèixer fa una mica més d'1 milió d'any. Media aproximadament 1'60m I pesava uns 60kg. El seu cervell era de 1000cm3. Aquest ja caminava completament dret, caçava en grup i va aprendre el control del foc. Va ser un dels primers homínids que va deixar Àfrica per colonitzar Europa i Xina.
HOMO NEARDENTAL. Va aparèixer a Europa fa uns 125.000 anys. Media 1,65mi pesava uns 80kg. El seu cervell era pràcticament igual de gran que el dels humans actuals (1450cm3). Van ser els primers homínids que enterraven els morts: els enterraments anaven precedits de ceremonies religioses. No se sap per quin motiu, es van extingir fa uns 30.000 anys.
HOMO SAPIENS. Va aparèixer a Europa fa uns 40.000 anys i encara existeixen. Pesen aproximadament 70kg i mesuren 1'70m.Tenen una gran intel·ligència i un físic dèbil, però molt violent. El llenguatge, les eines i la seva naturalesa social els van fer mes capacitats que el neardental. Van inventar l'art decorant les coves amb pintures expressives.
El documental parteix de la teoria de que els humans hem estat creats a partir de l'evolució. Segons aquesta teoria biològica les primeres formes de vida van...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La odisea de las especies
  • la odisea de la especie
  • Odisea de la especie
  • La odisea de la especie
  • Odisea De La Especie
  • La Odisea De La Especie
  • la odisea de la especie
  • la odisea de la especie

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS