La plancha

Páginas: 8 (1752 palabras) Publicado: 16 de enero de 2015
Breu historia de la planxa

Es pot ubicar com l’origen de la planxa, aproximadament, al segle IV. Hi han documents que indiquen que els xinesos utilitzaven un recipient de llauna amb un contingut de brases i un mànec.

A l’occident es va començar a utilitzar un allisador de vidre, marbre o fusta, el qual utilitzaven en fred sobre la roba amb una goma d’emmidonar que no permetia treballaren calent. Això es va utilitzar fins als voltants del Segle XV.
Al Segle XVII apareix la cita del termino planxa.
I las primeres planxes, generalment realitzades de ferro, s’escalfaven al foc.
Posteriorment apareixen les planxes buides que s’escalfaven amb brases, denominades també planxa a carbó.
Al Segle XIX apareixen les planxes de bugaderia que s’escalfaven damunt fogons en unprincipi, fins que es començaren a aplicar uns altres mètodes, com l’aigua calenta, gas o alcohol.
La planxa que veiem en la fotografia s'escalfava al foc i a continuació es passava sobre la roba per deixar-la llisa, era un mètode laboriós ja que quan la planxa es refredava ja no complia la seva funció i havien de tornar a escalfar. Per aquest motiu, el normal era tenir més d'una planxa i mentres'utilitzava una la resta s'escalfaven.


Aquest sistema es va utilitzar fins a principis del segle XX on es van idear diversos sistemes per evitar que la planxa es refredés i haver de tornar a escal-far constantment. Un sistema molt popular i estès consistir a fabricar una planxa que es destapava com una caixa, en el seu interior es posaven trossos de carbó que mantenien la calor a l'interior més omenys constant.












Hi ha diversos models d'aquest tipus de planxa, a continuació presentem dos d’ells: el que apareix a la primera fotografia té la sortida de fums per la part superior, ja que consta d'una petita llar de foc. Observant les altres fotografies podem veure que la sortida de fums es realitza a través de nombrosos forats.


Un altre sistema menys reeixit vaconsistir en què la planxa portava incorporat un petit dipòsit de querosè que era el que escalfava la planxa contínuament




El 1882 Henry Seely va inventar la primera planxa elèctrica a Nova York.
La calor es produïa en una resistència col·locada a l'interior de la planxa que amb el pas del corrent elèctric s'escalfava per l'efecte Joule. Això consisteix en que la circulació de correntelèctrica per la resistència, desprèn més o menys quantitat de calor depenent de tres factors: el valor del quadrat de la intensitat, la resistència i el temps de funcionament de l'aparell elèctric.

Des de llavors fins als nostres dies el funcionament d'aquest electrodomèstic no ha variat gaire, només se li han afegit detalls que han millorat el seu ús. El 1926 l'empresa Elder Co treu a la venda laplanxa domèstica a vapor. Aquesta incorpora un petit dipòsit amb aigua, que amb la calor de la planxa es converteix en vapor. Al mateix temps que es va planxant es va alliberant vapor d'aigua sobre la roba i això fa que la planxada sigui més fàcil.


Principio del formulario
L'última innovació és la planxa amb caldera a part, aquesta s'omple d'aigua i va produint el vapor que passa a la planxa através d'un tub, amb això evitem haver d'estar omplint el petit dipòsit de la planxa constantment














Planxes Industrials




Taula de planxar amb caldera


Taula rectangular + caldera.























1. DESCRIPCION GLOBAL DE LA PLANCHA
El calor se produce en una resistencia colocada en el interior de la plancha que con el paso dela corriente se calienta y da calor por el efecto JOULE, esto consiste en que la circulación por la corriente eléctrica por la resistencia desprende mas o menos cantidad de calor dependiendo de tres factores: el vapor del cuadrado de la intensidad, la resistencia y el tiempo de funcionamiento del aparato eléctrico. Esta planchas tienen una serie de conectores en la parte interna que son los que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Planchas
  • La Plancha
  • La Plancha
  • la plancha
  • PLANCHA
  • La plancha
  • la plancha
  • La plancha

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS