la renaixenza

Páginas: 4 (956 palabras) Publicado: 4 de noviembre de 2013
La renaixença

Uns dels principals factors de la renaixensa que la va impulsa va se la insdustrialització, per tant la migracio dels pobles capa les ciutats va se inevitable, aixi barcelona es vaconverti en el prime nuchi economic social cultural de catalunya fen un increment a la tecnologia i descubriments.

No deixan de vanda l'interes per coneixe la historia i el territori catalaimpulsan actes com el escurcionismes.

Jocs florals i lliteratura

Amb aquet proses el catala va reneixe ham diferents matisos, frederic sole va consolidar el catala que ara es parla i elsanomenats jocs floralistas proposavan un catala amb mols matisus castellans.
Els primers jocs florals es varen fe al any 1859 amb el titul “patria fires amor”
Quan felix torres va escriure “la memoria paraformar un diccionario critico de los catalanes” ya niavian un segid de punts que apurtarian es seu granet de sorra al desemvolupanent catala.
Ham la editorial “El vapor” va duna a coneixe elpariotisme i una añorança per el catalanisme y tota la seva cultura.

Grasias al art i la literatura la llengua catalana va se impulsada ja que mols de ells la defensavan firme·ment i grasias a laperspicasia de victor Velege moltes dels carres de Barcelona portan noms de escriptors o personadges historics.

Veldim verdague cuan tenia 20 anys va rebre el premi dels jocs florals de 1865.
angelguimera fundado del diari “La renaixença” tambe va se reconegud per moltes obres com a maria rosa o terra baixa i narcis oller es va comverti en el creado de la novela catalana contemporanea amb obrescom “febre de or”





Art
Renaixensa y romanticisme es varen destaca en mols aspectes i es va consolida ham la arqueologia i arquitectura, mols artistas es varem inspira en el pasat, com vafer Elies Russem que va edifica un edifisi vasad en el romanic catala.
la turnada dels guerrers catalan del marroc, va inpula la moral per tant els varen glorifica en mols poemas anomenant-los els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS