La Revolución Liberal

Páginas: 23 (5704 palabras) Publicado: 5 de octubre de 2012
LA REVOLUCIÓ LIBERAL (1808-1868)


1. La crisi de l’Antic Règim: guerra i revolució
1.1. La guerra del francès
1.2. Les Corts de Cadis: La Constitució de 1812

2. El Regnat de Ferran VII
2.1. Absolutisme i revolució liberal
2.2. l’emancipació de les colònies
2.3. el problema successori
2.4. les guerres carlines

3. El Regnat d’Isabel II
3.1. La Regència de Mª Cristina
3.1.1. Elsliberals al poder
3.2. La Regència d’Espartero
3.3. La Majoria d’edat d’Isabel II
3.3.1. La dècada moderada
3.3.2. El bienni progressista
3.3.3. La segona dècada moderada
________________________________________________________________


1. LA CRISI DE L'ANTIC RÈGIM: GUERRA I REVOLUCIÓ.

L'inici de l'Edat Contemporània està políticament marcat per la Revolució Francesa.

Al final delS. XVIII regnava a Espanya Carles IV de Borbó (1788-1808). Al començar el seu regnat va tenir alguns ministres relativament il•lustrats, però el nomenament de Godoy i sobretot el que passava a França va fer que es tanqués a la influència francesa.
La mort a la guillotina del rei francès Lluís XVI i la seva esposa Mº Antonieta va provocar la guerra entre Espanya i la nova República Francesa: LaGuerra Gran (1793-95) que va lliurar-se en bona part a Catalunya i que va acabar amb la Pau de Basilea (1795). La derrota en aquesta guerra va comportar una aliança amb França que va derivar en un conflicte contra la Gran Bretanya. A Trafalgar (1805) Nelson va derrotar la armada hispanofrancesa la qual cosa va suposar la destrucció de la flota espanyola i també va perjudicar molt el comerç amb lescolònies.


1.1. La guerra de la independència
A 1907 Godoy y Napoleó van signar el Tractat de Fointainebleau (1807) pel qual es permetia l'entrada a Espanya les tropes de Napoleó per ocupar Portugal -aliada d'Anglaterra. La por que la presencia de tropes franceses acabés sent una invasió i la actitud de Godoy y Carles IV, que volien marxar cap América va fer esclatar el motí d'Aranjuez.Instigat per l'hereu del tron Ferran, el poble va assaltar la residència de Godoy i va obligar al rei a destituir-lo. Davant de la pressió, Carles IV abdica a favor del seu fill Ferran. Aquest començarà el regnat en un moment molt difícil: la marina desfeta, amb una hisenda en plena decadència, amb part del territori ocupat...
Carles IV va demanar la protecció de Napoleó que va saber treure partitd'aquesta situació: va convèncer a Carles IV i Ferran VII que es reunissin a Baiona on els va fer abdicar a favor del seu germà Josep Bonaparte. Va convocar una Assemblea de Notables espanyols per tal de proclamar Josep I rei d'Espanya i d’atorgar una Constitució al país. La Constitució de Baiona: reconeixia la igualtat dels espanyols davant la llei, els impostos i l’accés als càrrecs públics.José Bonaparte va intentar liquidar l’Antic Règim: abolició del règim senyorial, desvinculació dels mayorazgos i de les terres de ma morta ...
L'exèrcit francès havia ocupat Barcelona i el dos de maig, quan va ocupar Madrid va haver-hi un aixecament popular (2-V-1808) que es va estendre pel país. Van començar a organitzar-se Juntes provincials -constituïdes per figures destacades de la noblesa i laburgesia i d'institucions diverses- que assumeixen la sobirania en nom del rei absent i intentaven coordinar l’acció contra els francesos. Paral•lelament van crear-se partides guerrilleres i part de l'exèrcit va organitzar-se contra els francesos: comença la Guerra de la Independència o Guerra del Francès que va durar fins l'any 1814. Espanya va ser ajudada per la marina i l'exèrcit anglès.Davant la invasió francesa van haver-hi diferents actituds:
- Una minoria va veure l'oportunitat de dur a terme reformes il•lustrades i liberals i van col•laborar amb el rei francès. Volien modernitzar Espanya, eren els afrancesats.
- La majoria de la població formà part de la resistència antifrancesa, però hi trobem posicions diferents
- Gran part del clergat i la noblesa volien la tornada a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Revolucion liberal
  • Revolucion Liberal
  • revolución liberal
  • revolucion liberal
  • revolución liberal
  • Revolucion Liberal
  • La Revolución Liberal
  • revolucion liberal

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS