La Taxa Tobin

Páginas: 12 (2920 palabras) Publicado: 23 de noviembre de 2012
La taxa Tobin

INDEX

1. INTRODUCCIÓ.......................................................................................

02

2. ORIGENS...............................................................................................

02

3. FONAMENTS DE L'IMPOST..................................................................

04

4. CALCUL DE LARECAPTACIÓ................................................................ 08

5. USOS PREVISTOS.................................................................................. 09

6. L'IMPOST EN L'ACTUALITAT................................................................... 10

7. CONLUSIONS.......................................................................................... 11

8. BIBLIOGRAFIA IWEBGRAFIA................................................................. 12


1 de 12

La taxa Tobin

01.- INTRODUCCIÓ La crisi actual ha tornat a posar de manifest la necessitat de limitar els abusos dels poders econòmics a escala planetària i cal identificar propostes concretes, significatives i viables que permetin aconseguir un consens polític suficient amb la voluntat necessària per promoure-les anivell internacional. Parlem de la taxa Tobin en referència a l'impost proposat en origen per l'economista James Tobin el 1972, que pretenia gravar les transaccions financeres de moneda amb l'objectiu d'estabilitzar els tipus de canvi. Aquesta proposta s'ha anat adaptant a les actuals característiques de les finances a nivell mundial, de manera que avui dia caldria parlar amb més propietat del'Impost sobre les Transaccions Canviaries (ITC) o fins, i tot, de Taxa de Transaccions Financeres (TTF) tal i com l'han anomenat els impulsors de la proposta actual de la nova taxa que s'aplicaria a la Unió Europea.

02.- ORÍGENS James Tobin, economista estatunidenc nascut el 1918, proposà d'un per primera vegada les

l'establiment

impost

sobre

transaccions financeres el 1972, en l'àmbitd'una conferència a l'Universitat de Princeton. Poc temps abans, a l'agost de 1971, el president Richard Nixon havia abolit la convertibilitat del dòlar en or i amb aquesta mesura havia posat fi a 25 anys d'estabilitat en el tipus de canvi de l'anomenat sistema Bretton Woods.



2 de 12

La taxa Tobin

El sistema Bretton Woods basava el seu èxit en el control estricte de capitals i decanvis, tant a escala internacional com a escala interna i això va propiciar una taxa de creixement històricament elevada, amb excepcionals guanys en productivitat i la plena ocupació. A partir de llavors el capital financer va esdevenir lliure per a desplaçar-se per tot el món i aquesta mobilitat internacional ha desembocat al cap dels anys en la globalització financera que avui coneixem. Laflotació generalitzada de moneda es va traduir en importants fluctuacions en els tipus de canvi, sovint imprevisibles. La necessitat de protegir-se dels riscos de canvi va conduir a les empreses i a les institucions bancàries i financeres a diversificar les inversions en el mateix país o en països diferents. Cosa que va propiciar l'obertura dels mercats i la supressió de les barreres reglamentàriescontra aquest tipus d'operacions. La protecció contra el risc, per la diversificació indefinida de les inversions, ha sigut des de llavors un factor poderós de desreglamentació que ha conduit a la supressió progressiva dels controls de capital i de canvi. I a l'hora, la supressió de qualsevol obstacle a la mobilitat dels capitals va donar un impuls decisiu a la constitució d'una economia internacionalbasada en l'especulació. James Tobin, anticipant-se d'alguna manera a aquesta situació, volia evitar-la introduint un impost sobre les transaccions de canvi (d'entre un 0,1% i un 0,25% del valor de l'operació) de manera que, reduint la mobilitat internacional del capital financer privat, s'estabilitzarien els tipus de canvi i es restituiria l'autonomia de les polítiques econòmiques dels...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tobin And Robin Tax
  • taxa de tobin i taxa robin hood
  • Taxes
  • Taxes
  • Tax
  • Taxas
  • taxo
  • Taxes

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS