La UE

Páginas: 3 (739 palabras) Publicado: 16 de abril de 2013


ORDENACIÓ TERRITORIAL ACTUAL DE L’ESTAT EN C.C.A.A




Robert Josep Bruixola Ros 2º Batx.

Geografia 7-10-12Espanya ahui és un Estat democràtic caracteritzat per una organització territorial condicionada per la diversitat del medi natural i per uns processos històrics que ens remunten a l’inici del llargprocés de Reconquesta. Així, el medi físic i l’acció humana, ajuden a explicar l’actual configuración d’Espanya com un Estat descentralitzat on el poder és compartit pel govern central i per cadascuna deles 17 C.C.A.A i les dues ciutats autònomes (Ceuta i Melilla).


Les C.C.A.A tenen els arrels històrics a l’alta Edat Mitjana, alhora que sorgeixen els primers nuclis cristians de reconquista, unprocés de recuperació del territori peninsular a mans dels musulmans. Ja al segle XIII els regnes cristians del nord havien reconquerit als musulmans. Així, a la península, el regne de Castella, el deNavarra, el Astur-Leonés, i el de la Corona d’Aragó (comtats catalans, Aragó, València i Mallorca) eren els regnes cristians. El regne nassarita de Granada era l’últim enclavament musulmà en laPenínsula.
Més tard, s’esdevenen dos unions dinàstiques, la de Catalunya amb Aragó, i la de Castella i Lleó. Amb els reis catòlics s’uneixen les corones de Castella (Isabel) i Aragó (Ferran) i esconquesta Canàries, Navarra i Granada (1492).
Els Habsburg (dinastia austríaca) van rebre dels R.R.C.C uns estats descentralitzats on cada regne mantenia les seues lleis, moneda i costums (llengua).
Amb elsBorbons (segle XVIII) s’introdueix el sistema absolutista i centralitzador de França, és a dir, s’unificaren les lleis, per tant s’aboliren els furs i privilegis dels territoris de la Corona d’Aragóa potestat de Felip V amb el Decret de Nova Planta.
Els Borbons utilitzen la província com a unitat administrativa, econòmica i fiscal, creant així la figura de les intendències.
Al segle XIX amb...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • la ue
  • UE
  • La UE
  • la UE
  • Ue te
  • La Ue
  • La UE
  • CELAC UE

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS