lflsllfdlalfdlsalfds

Páginas: 2 (354 palabras) Publicado: 5 de abril de 2013
RESUM :
Els primers textos en català
Els primers, són escrits en vers, i són del segle XII. Aquests són textos religiosos, en canvi, més tard, són escrits en prosa, i aquests són de finalsdel segle XII i principis del segle XIII.
 La literatura doctrinal, era el desig d’adoctrinar (ensenyar) la societat en la moral ila ideologia cristiana.
Per fer-ho, ho feien a través delsexemple

El món trobadoresc i l’amor cortès


Els trobadors eren compositors que creaven peces poètiques musicalitzades per tal de ser cantades. Els joglars eren les persones que es dedicaven acantar i tocar les composicions creades pels trobadors. L’amor cortès es un tipus d’amor que trasllada les relacions feudals a les relacions amoroses. A la batalla de Muret Catalunya iOccitània van deixar de tenir molts punts en comú.
Els gèneres de la poesia trobadoresca són la cançó, el sirventès, el planh, la tençó i l’Alba.

Les 4 grans cròniques


La prosa del segle XIII iXIV es separa en: àmbit historiogràfic(les cròniques), àmbit religiós (Francesc Eiximenis) i àmbit humanístic (Bernat Metge). Hi ha 4 cròniques: Llibre dels Feits o crònica de Jaume I ( 1a grancrònica, conquesta Illes Balears i València, rei com un heroi), La crònica de Bernat Desclot o el Llibre del rei En Pere (Bernat escrivà), Crònica de Ramon Muntaner ( Almogàver, llenguatgejoglaresc), La crònica de Pere III el Cerimoniós (ambientada amb la primera crònica, no presenta al rei com un heroi)

La prosa literària i Ramón Llull

Escriptor decisiu en la llengua catalana,va ser un escriptor català que a causa de unes visions de crist, va deixar la seva vida acomodada i es va dedicar a convertir a infidels a través de la literatura.
Va escriure en 4 llengüesdiferents: llatí, àrab, provençal i català. Va ser l’iniciador del gènere de la novel·la en català. Va ser un escriptor destacat ja que moltes vegades s’expressava a través de l’exemple....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS