Literatura catalana

Páginas: 17 (4108 palabras) Publicado: 3 de febrero de 2015

1. INTRODUCCIÓ
2. INTRODUCCIÓ
3. INTRODUCCIÓ
4. INTRODUCCIÓ

ÍNDEX

1. INTRODUCCIÓ
2. CONTEXT HISTÒRIC
3. CORRENTS LITERARIS
3.1 EL ROMANTICISME
3.1.1 LA POESIA ROMANTICA
3.1.1.1 AUTORS I OBRES
3.1.2 EL TEATRE ROMANTIC
3.1.2.1 AUTORS I OBRES
3.1.3 LA NARRATIVA ROMANTICA
3.1.3.1 AUTORS I OBRES
3.2 EL REALISME
3.2.1 LA POESIA REALISTA
3.2.1.1 AUTORS I OBRES
3.2.2 EL TEATREREALISTA
3.2.2.1 AUTORS I OBRES
3.2.3 LA NOVEL·LA REALISTA
3.2.3.1 AUTORS I OBRES
4. JOCS FLORALS
5. COMENTARI DE TEXT



1. INTRODUCCIÓ

S’anomenava així perquè la paraula Renaixença té el significat de tornar a néixer i fa referència a l’objectiu aconseguit de fer tornar a néixer la llengua, que estava considerada una llengua antiquada i provincial, i que va ser menyspreada per ladinastia dels Borbons a Espanya que amb el decret de Nova Planta va prohibir l’ús públic de la llengua i va obligar a parlar la, segons el govern d’aquella època, llengua culta que era el castellà encara que fora de les ciutats la gent no parlava gaire el castellà. Però no va ser la única mesura que van implantar els Borbons sinó que també van clausurar la universitat de Barcelona. Aquest movimentcultural va tornar a implantar la llengua catalana en els seus gèneres com el teatre, la poesia o la novel·la. A més a més, cal afegir que la Renaixença era un moviment paral·lel al romanticisme i en quant a literatura és el període que va des del final de la decadència fins al Modernisme. L’objectiu de la Renaixença era recuperar la llengua i la literatura catalanes després de tres segles depoca activitat literària en l’àmbit de la literatura culta apart de ressuscitar els valors medievals de gran esplendor tant valorats de la llengua catalana. Es pot dir que la Renaixença va néixer amb el poema de “L’Oda a la Pàtria” de Bonaventura Carles Aribau.





2. CONTEXT HISTÒRIC:
Per poder comprendre el per què de la Renaixença, que no es pot confondre amb el Renaixement succeïtquatre segles abans, primer hem de saber el seu context històric i les causes del motiu per al qual es va dir Renaixença aquest moviment cultural català del segle XIX.
Les causes del per què de la Renaixença eren que Espanya estava enfonsada econòmicament i Catalunya i el País Basc eren les dues potències a nivell nacional i es van convertir en uns dels territoris de major dinamisme industrial ies van incorporar al petit grup de regions europees que van assolir abans del 1860 uns nivells d’industrialització elevats, arran de les transformacions provocades per la revolució industrial, sorgides majoritàriament dins la burgesia. Eren uns temps en els que encara s’estaven consolidant els sindicats i les associacions de treballadors i la vida tal i com la coneixíem estava canviant. La gentque treballava als camps estava evolucionant i el model econòmic s’estava traslladant a les ciutats creant així una societat més urbana, un bon exemple d’això és la construcció del ferrocarril que va introduir grans canvis en la societat. Els països catalans es van enfortir i la seva llengua, el català, es va començar a valorar; es va aconseguir recuperar la identificació de la llengua i del poble,de cultura i identitats nacionals, es van superar les barreres classistes i amerar tant el conservadorisme com les noves ideologies que estaven quallant entre les classes populars. La Renaixença es pot situar entre els mitjans del segle XIX en plena Revolució Industrial.

3. CORRENTS LITERARIS
Durant la gran època de la Renaixença (o “Renaixensa” que es una variant lingüística del nom) vansorgir diversos corrents literaris nous, ara explicarem en el nostre treball quins corrents eren, en que es basaven, quins gèneres s’inclouen en cada corrent i dins de cada gènere quins eren els autors i les seves obres. Els tres grans corrents a tractar seran el Romanticisme, el Realisme, el Naturalisme i el Costumisme.
3.1 EL ROMANTICISME
El Romanticisme va ser un dels corrents literaris més...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • literatura catalana
  • literatura catalana
  • Literatura Catalana
  • Literatura Catalana
  • literatura catalana
  • Literatura catalana
  • Literatura catalana
  • Literatura catalana

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS