llbre de les dones

Páginas: 10 (2350 palabras) Publicado: 28 de abril de 2013

























FITXA BIBLIOGRÀFICA 4

BIOGRAFIA 4

RESUMEN I TEMA DELS CAPÍTOLS O DELS CONTES 5

ESPAI NARRATIU 8

TEMPS DE LA HISTÒRIA I DEL DISCURS 8

CARACTERITZACIÓ DELS PERSONATGES 8

ALGUNES ANÈCDOTES QUE T’HAGEN AGRADAT 9

VALORACIÓ PERSONAL 9

BIBLIOGRAFIA 9



1. FITXA BIBLIOGRÀFICA.
Títol:Llibre de les dones
Autor: Jaume Roig
Editorial: Edicions 62 y “la Caixa”
Col·lecció: Les millors obres de la literatura catalana
Adaptació: Marina Gustà
Il·lustracions: Sense il·lustracions
Edició: 1ª edició
Número de pàgines: 235 pàgines, de les quals les 34 primeres son de la introducció, fins a la 227 es trova el glossari.


2. BIOGRAFIA DE L’AUTOR
Jaume Roig va nàixer a la ciutatde València a principis del segle XV. Fou el fill del metge Jaume i nét del notari Pere Roig, la seva família provenia de Mataró. Jaume Roig va estudiar Medicina i Arts, potser a Lleida i París, tot i que no ho sabem del cert  El 1436 va formar part de la comissió que el municipi va crear per seleccionar el primer dels tribunals que, des d'aleshores, haurien d'examinar els veterinaris. Va seradministrador i metge visitador de malalts de l‘Hospital d'en Clapers des de 1450 fins a la seva mort, que va ser metge de l'Hospital d'en Bou (1466) i metge, administrador, majordom i diputat de l'Hospital dels Innocents (1452-1478), dedicat a l'atenció dels malalts mentals. Va ser conseller de València el 1456.
El 1441 Jaume Roig ja estava casat amb Isabel Pellicer, amb qui va tenir sis fills queel van sobreviure, tres xics i tres xiques, la meitat dels quals es van vestir els hàbits. La seva esposa va morir el 1459, i a l'Espill s'hi refereix com a difunta. Roig va arribar a tenir un bon patrimoni: diverses propietats a València (quatre cases a la ciutat i diversos terrenys a prop) i d'altres béns, entre els quals és destacable la seva biblioteca amb 59 volums, la majoria dels quals sónde medicina i testimoni de la seva formació universitària. La valoració professional del metge Jaume Roig i el seu èxit social i econòmic són un exemple més del triomf que va obtenir entre totes les capes socials la nova medicina escolàstica, que es va implantar per tota l'Europa llatina a partir del segle XIII.
L’any 1460 escriu l'Espill, una obra composta de 16.359 versos apariats que segueixla tradició romànica de la narrativa en vers i que suposa una forta crítica contra les dones de qualsevol edat i condició. L'obra va ser escrita a la vila de Callosa, on l'autor s'havia retirat fugint d'una epidèmia. Es tracta d'un dels escrits més importants del segle XV i la seva repercussió a l'època va ser important, amb tres edicions durant el segle XVI i les traduccions al llatí, de GasparGuerau de Montmajor, i al castellà, de Llorenç Matheu, durant el segle XVII. 
D'altra banda, Jaume Roig concorre al concurs literari convocat l'11 de febrer de 1474, a la seua ciutat, amb el poema "en lahor de la Verge Maria" que s'inclou amb la resta de poemes presentats al certamen en el volum Les trobes en lahors de la Verge Maria. Mor a Benimàmet d'un atac de feridura el 5 d'abril de 1478. 3. RESUMEN I TEMA DELS CAPÍTOLS O DELS CONTES
Primer llibre de sa joventut.
De la fadrinea, absa mare: Conta com la mare es quedà amb l’herència del pare, ja que aquest hi havia mort. La mare el va tirar de sa casa ràpidament, aleshores, aquest va haver-hi de buscar-se la vida. Va caure malalt i quasi es mor a l’hospita, on li feien dormir al sól, perque no hi tenien llits. Després d’açó, vaviatjar cap a Catalunya, a Barcelona, i va treballar de patge d’un cavaller, qui li va mostrar com es lluitava, com es muntava a cavall, o com es feia la caça. La dona del cavaller va agafar enveja d’ell, i li va demanar al seu fill que el matara. Però el cavaller es va adonar del que volien fer, i va tancar la dona a un Castell. Quan va tornar cap a la seua casa, se’n va portar una sorpresa,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • donas
  • Dones
  • El don
  • donaan
  • DONAR
  • El don
  • Dones
  • ¿Que es un don?

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS