Locke

Páginas: 5 (1051 palabras) Publicado: 18 de noviembre de 2013
Escolliu UNA de les dues opcions (A o B).
OPCIÓ A
A ningú no se li acudiria pensar que la voluntat de la societat pugui ser que el poder legislatiu tingui facultat per a destruir allò que hom havia previst que protegís, i per la qual cosa els homes entraren en societat i se sotmeteren a uns legisladors designats per ells mateixos. Sempre que els legisladors intentin d’arrabassar i de destruirla propietat del poble, o de reduir els homes a la condició d’esclaus sota un poder arbitrari, es posen en estat de guerra amb el poble, i aquest, a partir d’aleshores, resta eximit de tota obediència i pot acollir-se al refugi comú que Déu ha ofert a tots els homes contra la força i la violència. Sempre, doncs, que el poder legislatiu transgredeixi aquesta norma fonamental de la societat, i, jasigui per ambició, per por, per insensatesa o per corrupció, intenti d’atribuir-se o de lliurar a mans d’un altre un poder absolut damunt les vides, les llibertats i els béns del poble, haurà traït la confiança atorgada i haurà posat el poder que el poble li havia concedit al servei d’objectius ben oposats, de tal manera que el poble recuperarà aquell poder i tindrà dret a recobrar la llibertatinicial, i, amb la designació d’un nou cos legislatiu (el que cregui més convenient), procurar per la seva pròpia seguretat i protecció, ja que és amb aquest fi que els homes són dins la societat.
John Locke,
Segon tractat sobre el govern civil, capítol xix


1. Expliqueu breument (entre seixanta i cent paraules) les idees principals del text i com hi apareixen relacionades.
[2 punts]
Unade les idees principals del text és l’anàlisi de la naturalesa, l’origen i els objectius del govern civil. Per altre banda també expressa la creació d’un pacte entre els homes per garantir el compliment dels drets individuals i que si l’autoritat no acompleix la seva funció, el poble té dret a trencar el pacte establert.



2. Expliqueu breument (entre cinc i quinze paraules en cada cas) elsignificat que tenen en el text les expressions següents:
[1 punt]

a) «poder legislatiu» : És el poder que elabora les lleis que s’han de complir
b) «estat de guerra»: És quan algú vol fer una acció en contra d’una altre i aquesta implica l’abandonament de l’estat de natura


3. Expliqueu el sentit de la frase següent del text i les raons de John Locke per a afirmar-la:
«Sempre, doncs, queel poder legislatiu transgredeixi aquesta norma fonamental [...] haurà posat el poder que el poble li havia concedit al servei d’objectius ben oposats, de tal manera que el poble recuperarà aquell poder i tindrà dret a recobrar la llibertat inicial [...]» (En la resposta, us heu de referir als aspectes del pensament de Locke que siguin pertinents, encara que no apareguin explícitament en eltext.)
[3 punts]
Per a Locke l’origen i legitimació de l’Estat són fruit d’un pacte entre els individus. Els homes tenen llibertat i posseeixen drets naturals, com dret a subsistir, dret a la propietat.. però sovint aquests drets no es respecten. Per això Locke creu que la millor manera de solucionar-ho és crear un pacte que garanteixi el compliment d’aquests drets.
Els homes pacten la incorporaciód’una autoritat o poder. Això no vol dir que s’hagi de renunciar tots els drets, sinó que atorgant als governants el poder necessari perquè els protegeixi, per això l’Estat se subordina als interessos individuals. Per a Locke el govern no esdevé absolut sinó representatiu.
Els governants estan al servei dels individus però tal i com diu en la frase de l’enunciat si el sobirà no acompleix la sevafunció de protegir els interessos individuals de cadascú el poble tindrà dret a trencar el pacte i a tenir la llibertat inicial per començar de nou
4. Compareu la concepció de Locke sobre què dóna legitimitat a un govern amb la concepció sobre aquesta mateixa qüestió d’un altre autor/a destacat de la història de la filosofia occidental.
[2 punts]

Per a Locke el millor règim polític és...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Locke
  • Locke
  • lock
  • Lock
  • Locko
  • Locke
  • Locke
  • locke

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS