Logistica

Páginas: 6 (1319 palabras) Publicado: 30 de octubre de 2012
La funció de compres i aprovisionaments


Presentació i objectius




Aquesta guia d'estudi acompanya al mòdul La funció de compres i aprovisionaments, ressaltant quins són els punts importants d'aquest, afegint notes explicatives i desenvolupant algun nou concepte, de cara a afrontar un estudi de la manera més senzilla i al mateix temps profunda possible de l'esmentat mòdul.




1Objectius


Els objectius del mòdul són els següents:


a) Conèixer els conceptes bàsics de la funció de compres i aprovisionaments.


b) Contextualitzar la funció de compres dins de l'empresa.


c) Estudiar el canvi de model de gestió de compres.


d) Entendre el procés de negociació en les compres.








2 Continguts


El mòdul estàdividit en els següents 4 capítols:


1) Introducció a la funció de compres i aprovisionaments

Des del punt de vista de la direcció de logística podem dir que l'empresa no només està present als mercats de productes acabats, sinó també en els de els factors productius (financers, compres de béns d'equip, de serveis, de matèries primeres i semielaborades). En aquests mercats, l'empresa obtéels recursos necessaris amb la finalitat de portar a terme la seva activitat empresarial. La connexió de l'empresa amb tots aquests mercats es realitza per mitjà de la funció de compres i aprovisionaments.


És important diferenciar la funció de compres de la d'aprovisionaments:







• Aprovisionar constitueix la funció dirigida a posar a la disposició de l'empresa tots aquellsproductes, béns o serveis de l'exterior, que es necessita per al seu funcionament. Aprovisionar comporta la necessitat de preveure les necessitats, planificar-les en el temps, buscar el mercat, adquirir-les, assegurar-se que es reben en les condicions requerides i pagar-les.

• Comprar és només una de les funcions que l'empresa necessita dur a terme per a aprovisionar-se: adquirir els materials.2) La funció de compres

L'eficàcia de la funció de compres pot contribuir a l'èxit en la majoria de les organitzacions. L'adquisició de matèries primeres, béns d'equip i serveis, al preu, quantitat i qualitat adequats són l'objecte d'aquesta funció. Els continus canvis en l'entorn, amb cicles d'expansió i cicles de recessió en poc temps, implicant constants variacions de preus iterminis de lliurament, constitueixen el major repte dels professionals dedicats a aquesta funció.



Podem definir quatre reptes importants per a un responsable de compres:

• El benefici, que depèn de l'aptitud del comprador per aconseguir les millors condicions de compra per mitjà de la competència real de les fonts de subministrament.

• La qualitat del producte que s'ha de comprar, queestà definida en les condicions establertes pel comprador.

• El servei que pot donar al proveïdor, ja sigui l'exigit pel comprador (compliment dels terminis, servei postvenda, etc.), ja sigui el proposat pel venedor.

• La imatge de l'empresa, que el venedor percep per mitjà dels seus contactes professionals amb el comprador. Constitueix el repte més difícil d'avaluar en el moment, però elmés important a llarg termini.



Per tant, l'objectiu no és comprar "barat", sinó fer-ho de la manera més econòmica possible.

La diversificació de les fonts d'aprovisionament es tindrà en compte en la relació de funcions dels Directors de Compres. Per a això és necessari investigar i conèixer els diferents mercats possibles. En definitiva, les empreses haurien d'elaborar, necessàriament,les seves polítiques de compres a partir del coneixement dels elements tecnològics, financers, econòmics i polítics que determinen la seva activitat.






3) Evolució del model de gestió de compres

L'esquema de la determinació del preu de mercat dins de l'entorn tradicional de les compres i el nou entorn és el següent:



Entorn tradicional:

L'increment de la competència...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Logistica
  • Logistica
  • Logistica
  • Logistica
  • Logistica
  • Logistica
  • Logistica
  • Logistica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS