LOS GIRASOLES CIEGOS

Páginas: 6 (1341 palabras) Publicado: 29 de marzo de 2015
LOS GIRASOLES CIEGOS



Context històric
Resum de l’obra
Valoració personal







2ón Batxillerat B Alfonso Tolsada Madrid





Context històric

Los girasoles ciegos és una obra basada en el final de la guerra civil espanyola, una època difícil per a tots els espanyols. És difícil explicar amb claredat tots els esdeveniments que es viuen en eixosanys (1939 - 1942) i les experiències anteriors a estos.
En 1936, Espanya està dividida en dos bans, per un costat el Front Popular, constituït per partits d'esquerres, republicans, comunistes, anarquistes... Per un altre costat estava el ban sublevat, conegut com, ban nacional que estava format majoritàriament per alts càrrecs militars, encara que també va comptar amb el suport de carlins,falangistes, la CEDA i en general tot aquell que temia perdre el seu estatus social amb la victòria de la república com a forma de govern. En el ban sublevat hi havia un conjunt d’homes que conformaven la Junta de Defensa Nacional constituïda per grans comandaments militars com ara Emilio Mola, Francisco Franco o José San Jurjo, mentre que en el ban republicà es poden trobar noms com Manuel Azaña, JuanNegrín, o Francisco Largo Caballero.
Després de la victòria de la Republica, es fa notar una gran inestabilitat política en els carrers; sobres, pistolers i la dreta desitjant recuperar el mandat és l'escenari perfecte per a un colp militar. En este context, personificacions del ban sublevat comencen a planejar el colp d'amagat. Qui va portar el pes de l'organització va ser Mola, però vanparticipar també Sant Jurjo i Franco, qui es va portar el reconeixement final.
Una vegada l'organització va assentar els seus aliats, carlins i CEDA, va iniciar el colp d'estat. 17 Julio a Melilla, comença la sublevació, ajudant-se de tropes africanes, van pujar per l'oest de l'Espanya peninsular, mentre que pel Nord també s'anaven conquistant territoris. El suport internacional va ser la clau delconflicte junt amb el fet de que l'exèrcit republicà era un exèrcit de civils i no tenien l'organització pròpia d'un exèrcit comú.
Quasi a punt de començar la segona gran guerra, les dictadures a Europa són notòries, Itàlia, Alemanya i Portugal tenen un govern feixista. El qual desencadena molt més suport per al ban nacional que per al front popular. La tecnologia militar va ser notòria també, en estaguerra.
En 1939 conquistat tot el territori espanyol comencen els anys de repressió cap als derrotats, els republicans. Ací és on entra l'obra anomenada al començament, este és el context. Per a finalitzar, cal aclarir que va haver-hi una gran repressió cap a qualsevol persona que no recolzarà la sublevació. Ací recomença el desastre, perquè les morts no cessen, la por arriba a les persones. En estaguerra no hi ha guanyadors, només vençuts.





Resum de l’obra
“Primera derrota: 1939 o Si el corazón pensara dejaría de latir”: la història del capità Alegria que es rendix davant dels republicans perquè sap que estos cauran davant del ban nacional. És empresonat pels republicans i més tard, quan els nacionalistes avancen fins on ell està tancat ho troben, i el confessa el perquè de la seuarendició per això els nacionalistes ho condemnen mort. En el moment del seu afusellament no li donen en el cap si no que ho freguen deixant-ho viu. Més tard, es desperta en la fossa comuna i es dóna compte que és viu, a l'eixir de la fossa i defallir en la seua fugida ho troben uns grangers. Una senyora ho cuida i quan este té forces es dirigix al seu poble natal on desitja morir.
“Segunda derrota:1940 o Manuscrito encontrado en el olvido”: el diari de què pareix Eulalio Ceballos Suárez, poeta que fuig de les tropes franquistes. A mort l'esposa d'Eulalio al donar a llum al seu fill, el poeta no sap que fer però decidix seguir la fugida, que supose serà cap a França. En el camí queda atrapat en una cabanya aguantant el va fregir i la fam igual que el bebè. Aconseguixen sobreviure un temps...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Los Girasoles Ciegos
  • Los girasoles ciegos
  • Los Girasoles Ciegos
  • LOS GIRASOLES CIEGOS
  • Los girasoles ciegos
  • Girasoles Ciegos
  • Los Girasoles Ciegos
  • Girasoles Ciegos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS