Lucràcia

Páginas: 7 (1646 palabras) Publicado: 1 de mayo de 2011
CONTEXT DE L’OBRA

Lucrècia o Roma libre (obra del neoclassicisme) és considerada l’obra teatral més important de la literatura catalana setcentista. Tracta dels temes universals de la defensa de la llibertat, l’atac a la tirania o el conflicte entre la raó i la passió.

De l’obra se’n conserven dos manuscrits. Aquesta fou elaborada seguint les pautes del neoclassicisme i elpensament il·luminista.

Consta de cinc actes, amb l’estructura des presentació, nus i desenllaç. Compta amb una rima i mètrica regulars; versos alexandrins apariats.

La tragèdia també apareix en l’obra, acompanyada per una constància amorosa per part de la jove protagonista cap a Tarquí.

RESUM DE L'ACTE PRIMER

A l'escena primera es troba Col·latino acompanyat de SextoTarquino,Manlius i Brutus i uns cavallers romans.Col·latino explica que ha arribat a Col·làcia,on està la seva esposa Lucrècia,i ens diu tot el que sent i tot per lo que pateix aquesta: dolor,els combats constants,ràbia,perill i el turment que sent per l'amor vertader.Continúa parlant Tarquino intentant fer Col·latino entrar en raó,que es deixa dur per conjectures i aquest segueix passant pena perLucrècia,i diu que des de petita va viure apartada de la Cort i enganyada.Tarquino segueix intentar fer que Col·latino es calmi i que desterri del seu cor els vans sentiments.Col·latino contesta diguent-li que ell,a pesar d'estar enamorat,no perd la raó i continúa venerant Lucrècia per la seva bellesa;li diu també que va tenir un encontrament de tipus eròtic amb ella.Continúa comentant que l'amorentre Lucrècia i ell segueix tan viu com el primer dia,inclús ha augmentat des d'aleshores.Després procedeix a parlar Manlius diguent que han arribat uns cavallers romans cansats esperant a que sigui de dia.
 
A l'escena segona només surten Brutus i Tarquino.El segon explica que no hi haurà cap tipus d'engany,que Lucrècia serà totalment natural amb els seus sentiments.
 
A l'escena tercera estanSexto Tarquino,Col·latino,Manlius,Brutus i entren en escena Lucrècia i Junia,encara que la segona no xerra.Tarquino explica a Lucrècia que han vengut des d'Ardea,i ella demana si la seva ciutat es troba ja en mans del romans.Ell li contesta que encara no,que el seu poble ofereix resistència,però que no per massa temps,ja que els cavallers romans estan ja estessos pels camps.Lucrècia alega queentre aquells cavallers es troba el seu espòs i Tarquino la felicita perquè es un home molt valent i defensa la seva cuitat com ningú altre ho ha fet.Continúa explicant com són les lluites entre romans i ardeans i ella es posa trista i comença a plorar.Ell,asombrat,li demana quin és el motiu del seu plor i ella s'excusa diguent que no és altre que l'ausència del seu espòs i li fa por que mori a leslluites.Ho passa tan malament que acaba desmaiant-se.El seu espòs va corrent cap a ella i l'agafa i ella en despertar no es creu que sugui el seu espòs qui està allà amb ella.Tarquino s'alegra molt per ells dos però els adverteix de que han d'anar a Ardea.
 
A la quarta i darrera escena apareix només en Brutus,qui se dirigeix als romans diguent-los que s'en vagin a descansar després de l'esforçtan gran que han fet per derrotar els ardeans.Diu que Tarquino ha vist a la seva pàtria sofrir la tirania però que estan disposts a morir per ell i el seu rei.Però li diuen a Brutus que no s'emocioni perquè probablement temps pitjors vendran.

CARACTERITZACIÓ DELS PERSONATGES DE L’ESCENA

Col·latino: personatge representat per l´alumna Aina, amb una aparició al llarg de l´acte de vuit vegades.Luci Tarquini Col·latí (Lucius Tarquinius Collatinus) fou fill d'Egeri, el qual era fill d'Aruns (germà de Tarquini Prisc).
Quan Collàtia fou ocupada per Tarquini Prisc, Egeri fou deixat en el comandament de la ciutat i aquí el seu fill va rebre el seu sobrenom. Es va casar amb Lucrècia, la violació de la qual per seu cosí Sext Tarquini, va portar als destronament de Tarquini el Superb i la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS