Método Just In Time

Páginas: 10 (2449 palabras) Publicado: 28 de mayo de 2012
-------------------------------------------------
El mètode Just-In-Time

ORÍGEN DEL JUST IN TIME
El mètode de producció conegut com a JIT(Just-In-Time <<Just a temps>>) ha tingut molta importància durant les últimes dècades. Desprès de l’èxit de les companyies japoneses durant els anys després a la crisi dels 70, investigadors i empreses de tot el món van centrar l’atenció en unaforma de producció que fins aquell moment, s’havia considerat vinculat a les tradicions tant culturals com socials de Japó, i que per tant, era difícil d’implantar en les industries no japoneses.
Encara que, més tard va quedar demostrat que si la posta en pràctica dels principis i tècniques que sostenien els sistemes de producció JIT requerien un profund canvi en la filosofía de producció que hihavia en aquell moment.
Nombrosos investigadors coincideixen en que els inicis del JIT es remonten en les funcions d’aprovisionament dels astillers japonesos. L’excès de capacitat dels fabricants d’acer permetía entregues molt ràpides als constructors de vaixells. Aquests constructors van aprofitar la situacio fent que els seus proveïdors els subministressin menors quantitats però amb majorfreqüència, amb el que s’aconseguia reduir substancialment els inventaris de matèria primera. Aquest tipus de subministrament (just quan es necessita) es va estendre a altres empreses.
A més, la història té la seva pròpia aportació a la innovació del JIT. Si en la dècada dels 50 l'avanç tecnològic i el desenvolupament industrial eren propietat gairebé exclusiva dels Estats Units d'Amèrica, degut engran part a la seva victòria en la segona guerra mundial, la qual va perjudicar enormement a la nació nipona, en la dècada dels 80, aquesta tendència es va invertir cap al qual va ser el seu gran enemic en la guerra, Japó. L'avanç de l'electrònica i altres grans sectors industrials relacionats amb les florents indústries es van assentar en aquell país a causa en gran part a les favorablescondicions econòmiques i laborals a les empreses nipones. Però el naixement d'un gran nombre d'empreses, gairebé totes relacionades amb els mateixos sectors tecnològics va provocar l'aparició d'una ferotge competència. La lluita per la supremacia mundial es va enfocar llavors cap a aspectes que mai abans havien tingut tanta importància, La innovació.

El gran nombre d'empreses va provocar l'apariciógairebé simultània de productes similars fabricats per diferents empreses, reduint així la quota de mercat i, per tant, els beneficis. Les empreses havien de ser superiors a les seves competidores, i ho havien de ser en aquells aspectes que a ningú abans se li havia acudit. Les empreses japoneses van ser les primeres a enfocar els seus productes i innovacions en aquesta direcció. Per a això, devienser les millors en innovació de nous productes, però a més havien de ser les més ràpides, per evitar que la competència reduís el seu marge de beneficis. Però l'avanç tecnològic va impedir que augmentarà la diferència de temps des que es llançava el nou producte fins que els competidors ho "reproduïen". Per tant, s'havia de buscar una nova manera de seguir innovant però augmentant el marge debeneficis. I precisament aquesta serà la filosofia de la innovació que estem tractant: el JIT. Ràpidament, les empreses que el van implantar, totes japoneses, van aconseguir resoldre dos problemes alhora: la manca d'espai físic i l'obtenció del màxim benefici: "reducció d'inventaris i eliminació de pràctiques desperdiciadoras". La primera empresa que va implantar aquest mètode productiu, Toyota, es vaconvertir ràpidament en líders mundials en el seu sector. L'eficàcia del J.I.T. les va portar ràpidament a millorar i perfeccionar la seva filosofia, la qual va passar a afectar tots els àmbits de l'empresa, i no només a la producció, Personal laboral, Direcció, ...

El mètode J.I.T. explica molts dels èxits de les empreses japoneses en els últims anys, les quals estan passant a poc a poc a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Metodo just in time
  • Método just in time
  • Reducción de costos de producción con el método just in time
  • Metodo Just in Time
  • Just in time (justo a tiempo)
  • Just in time(Justo a tiempo)
  • Justo a tiempo (just in time)
  • Just in time

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS