macià

Páginas: 7 (1512 palabras) Publicado: 14 de enero de 2015
Nora és una dona, i per aquesta condició, no pot demanar un préstec sense el consentiment o del seu pare o del seu marit. És un delicte.
No obstant això, quan ella acudeix a Krostag per demanar-li els diners que necessita per cobrir les despeses del viatge, no pensa en el delicte que aquesta cometent doncs creu que les raons que l'han portat a falsificar la signatura del seu pare, que mor enaquests dies (evitant-li així el disgust de saber que la seva filla estava passant una mala ratxa econòmica en el seu matrimoni), i a ocultar-li-ho al seu marit per fer-se veure a si mateixa que és capaç de tenir alguna responsabilitat, i demostrar-ne que és més forta del que tothom pensa, no és sanciona-la com un delicte. És una mica inconscient.

Però el delicte que comet Nora no és molt mésgreu que un que va cometre Krostag anys enrere i pel qual encara segueix marcat, a més de ser la raó per la qual Helmer vol tirar-ho del banc en el qual tots dos treballen, amb el que es posa en evidència al sistema de justícia que funcionava en aquella època i l'opinió pública que es tenia sobre aquest tipus de delictes.

Personatges:
Ibsen perfila molt bé als personatges de les seves obres,especialment als femenins, i tria a un nombre limitat d'ells que són tots imprescindibles per a la posada en acció del drama.
Nora, la protagonista i heroïna, és el personatge més ric i amb major càrrega dramàtica. És molt complexa. La seva singularitat consisteix a portar el ben (virtut positiva) i ser conseqüent d'ell. Per això sofreix una lluita entre el bé i el bé, i la norma establerta, quela fan contradir-se i deixar de ser la nina que era -amb el seu pare i les seves nines primer; i amb el seu marit i els seus fills després .
Nora s'obstina a conservar l'ordre establert durant tota l'obra i l'única cosa que augmenta és la seva esquizofrènia per la tensió a la qual es veu sotmesa.
Helmer, amb menor importància, és utilitzat com a mur o transposició davant la seva dona. Nora hoadora encara que les seves inquietuds xoquen constantment contra ell.
Helmer representa a la moralitat establerta, amb una flexibilitat mínima, i important-li molt el què diran segons el seu estrany concepte d'honor.
El doctor Rank, és un personatge de gran valor dramàtic, que encara que el seu únic valor en el conflicte central ve donat com ser la taula de salvació de Nora a la qual ella no esvol agarrar, la seva dramàtica existència de personatge frustrat dóna motiu a un nou drama, el de l'herència genètica. El gaudi del seu pare fa que ell ara porti una malaltia inconfessable pels perjudicis de l'època; sabent que va a morir ho accepta i es converteix en un hedonista, gaudint el poc temps que li queda de vida.
Cristina, l'amiga íntima de la infància de Nora va estar lligada tambéamb Krostag, i per això està al centre dels interessos de tots dos. És el personatge més madur, en el qual el ser sacrificat pels altres és la raó de viure, per això s'enfronta a tot sabent el que vulgues i lluitant per això. Va poder evitar que Helmer s'assabentés del del préstec, però creu necessari que la seva amiga s'enfronti a la realitat.
Krostag, és el antagonista de l'obra, àdhuc haventcomès un pecat no gaire més greu que el de Nora, per això lluita desesperat i s'aferra al que pugues para no tornar a caure. És el cas més clar de víctima i botxí, doncs és el que millor comprèn el sofriment de Nora, per haver-ho viscut abans. L'amor d'una dona serà l'única cosa que aconsegueixi guarir-ho.

El desenllaç de l'obra ve dau per la cerca de Nora cap a la seva identitat que porta com aconseqüència l'abandó del seu marit i, la qual cosa és més important, el dels fills.
A més d'això, la qüestió que l'obra tingui un final obert, en el qual no se sap com la va a anar a la protagonista en la seva nova vida, fa que el sentit de l'obra sigui inconclús. Així es deixa la porta oberta per a la imaginació personal, ja que de vegades aquests abandons de la llar són positius i de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • macias
  • macias
  • macie
  • El macias
  • Macias consg
  • ADRIANA MACIAS
  • Macià Batle
  • Adriana Macias

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS