Maison carree

Páginas: 5 (1086 palabras) Publicado: 16 de febrero de 2015
FITXA DE CATALOGACIÓ Fitxa feta per… Pere Serra i Andrew Tunnah

Nom: Maison Carrée Tipus d’edifici:temple religiós

Autor: desconegut Estil: romà alt imperial

Clients: Agrippa, ma dreta d’August Escola o país: RomaUbicació:Nimes (França)

ESPAI CRONOLÒGIC, HISTÒRIC I CULTURAL:

Cronologia: 16 aC
Context (5 característiques):
1. La Roma impérial té una idea globalitzadora i homogeneitzadora de l’Imperi. El model de Roma s’extén per tot l’Imperi. El programa iconogràfic i de construccions és el mateix per totes les ciutats de l’imperi.
2. Els emperadors es preocupen de dotar de construccionsimpresionants i també ludiques a les ciutats. Sovint s’exalten les victòries militars.
3. August proclama la instauració d’una nova era daurada de pau, de renovació i de concòrdia. Després d’un période de guerres civils el poble nécessita tranquilitat. Els emperadors comencen a ser divinitzats i se’ls hi ret culte.
4. Els romans integren diverses cultures en la seva civilització i esdeixen influïr per pobles molt différents com el grec o l’egipci.
5. Caràcter pràctic que els duu a solucionar problèmes com l’abastiment d’aigua o carreteres i a investigar noves solucions tècniques.

Descripcio
Sistema constructiu: arquitrau
Material constructiu:Pedra calcaria blanca (que amb el temps s’ha tornat vermella)
Material decoratiu:Pedracalcaria blanca (que amb el temps s’ha tornat vermella)
Aparell: isòdom
ANÀLISI FORMAL
Mur: gruixut sense obertures

Elements de suport : Ho són els murs de la cèl·la i les columes exemptes corínties que no estan adossades a aquest mur.


Elements suportats (coberta): Coberta a dues aigües



Il.luminació: La llum només entra perla porta d’entrada al temple.


Espai interior. Planta: planta rectangular hexàstil. Els romans no donàven importància a la part posterior del temple, és per això que no té opistòdom i només té una cel·la que no té cap divisió però que podria haver estat seccionada per honorar diverses divinitats.


Parts i elements de la planta:La planta s’aixeca sobre un pòdium d’influènciaetrusca, de manera que el temple quedava molt per sobre de la gent. És un temple hexàstil (pòrtic de sis columnes). Se’n conserva el profunt pòrtic i la preminència de la part frontal pero incorpora la columnata d’influència grega, encara que als costats hi ha 4 columnes exemptes


Elements decoratius exteriors: A part de les 4 columnes exemptes n’hi ha 20 que estan adossades i són absorbides pelmur de la cel·la. Les columnes, corínties, tenen el fust acanalat i fulles d’acant i ornaments florals al capitell que arriben al punt de sobracarregar-lo. El frontó no té decoració. També es pot observar decoració al fris lateral.

Espai exterior. Organització vertical de la façana: S’aixeca sobre un pòdium amb una única escala d’accés al front del temple. Seguidament trobem les columnesd’ordre corinti els capitells de les quals tenen una gran decoració floral. L’entaulament està format per un arquitrau a tres platabandes, per sobre hi ha el fris i la cornisa. El conjunt està coronat per un frontó.



Simetria/asimetria; ritme; línees dominants: Equilibrat. Sis linies verticals importants (columnes) i unad’horitzontal (coberta)

Elements decoratius interiors: el sostre interior del temple conté cassetons quadrats que decoren l’espai interior del temple. A la cel·la suposadament hi hauria una estàtua que honorava al emperador August.





AUTORIA I ESTIL ARQUITECTÒNIC.
Relacions amb altres...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Maison Carrée
  • Maison Carrée
  • Maison Carree
  • Maison Carrée Comentario
  • Templo Maison Carree
  • Maison Carree
  • Comentario Maison Carrée
  • Hermes de Praxiteles y la Maison carrée

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS