Mali - Català - Aavila19

Páginas: 12 (2977 palabras) Publicado: 24 de febrero de 2013
Països



Index

Burkina Faso
Introducció
Situació Geogràfica
Breu historia del país
Població
Economia
Cultura

Txad
Introducció
Situació Geogràfica
Breu història del país
Població
Economia
Cultura

Mali
Introducció
Situació Geogràfica
Breu història del paísPoblació
Economia
Cultura

Níger
Introducció
Situació Geogràfica
Breu història del país
Població
Economia
Cultura

Mali

Introducció

Mali és un estat de l'Àfrica Occidental te com capital Bamako que és la ciutat més gran amb 840.000 habitants. Té una historia rica i relativament coneguda, té diferentes llengues oficials pero laprincipal és el francès i és uns dels països més politica i socialment estables de l’Africa.


Bandera Emblema

Ubicació

Situació Geogràfica

Limita al nort amb Argelia y Mauritania, al sur amb Burkina Faso, Costa de Marfil y Guinea Conakry, al esta amb Níger, i a l’oest con Mauritania y Senegal.
El seu relleu esta format per un altiplà que s’eleva al sudest amb altures superiors als600 metres. En el nordest sobresurt la regió alta del Adrar amb altures de 500 a 800 metres.
Els dos rius més imprortants són el Níger i el Senegal ja que són la columna vertebral del païs ja que influeixen molt el la seva economia.

Es poden distinguir tres zones climàtiques: El nord, amb un gran desert amb unes temperatures molt altes (fins 60º C), el sud amb un clima subtropical, ambtemperatures mitjanes de 25º amb tres estacions: Novembre-Febrer, Març-Juny i Juliol-Octubre i les terres
semiàrides de Sahel que es troba entre el desert del nort i el clima subtropical del sud.

La primera estació (Novembre-Febrer) és la estació més fresca gracies a l’influencia del Hamattan (un vent procedent del Sáhara) amb una mitgana de 25º C; la segona estació (Març-Juny) amb temperatures méscàlides, i la tercera (Juliol-Octubre) es l’estació mes humida amb precipitacions de fins 400 mm3 i temperatures als voltants dels 30º C.

Breu història del país

En la antigüetat, el terrritori de l’actal Mali va esser un lloc molt fèrtil on es van formar tres grans imperis de l’Africa occidental que controlaven el comerç d’or, sal, i altres matèries primes importants.

El primerd’aquets imperis ha sigut l’imperi de Ghana, Aquest imperi va conquistar una bon apart de l’África occidental des del secle VIII fins l’any 1078, quan va estar conquistat per l’imperi dels almorávides

Posteriorment, l’imperi de Mali, el que va estar en el seu moment de més explendor en el secle XIV. Les ciutats de Jenne y Timbuktu han estat centres importants de comerç a través del dessert de Sahara iaprendisatge islàmic. També en limperi de Mlai, uns 9 milions de persones van ser traficats desde l’africa Occidental al Magreb, per el Sahara, i més de la meitat de les persones no van soportar el viatge.
Mapa de l’imperi de Mali .

Com consescuéncia de conflictes interiors el mandat ha estat remplasat per els homes mes importants d’un imperi conquistat, l’imperi songhay. A finals delsecle XIV, L’imperi Songhay va guanyar la independència, i després, gracies a les rutes marítimes per part de les potencies europees les rutes a través del desert del Sahara perden la seva importància.
Mapa de l’imperi de Songhay .

En l’era colonial l’imperi ha caigut sota el control francès a finals del secle XIX. Als voltants de 1905 la major part de la zona estava dominada per l’imperifrancès. A principis de 1959, Mali i Senegal es van unir per formar la Federació de Mali la que va obtenir l’independència de Frància. Després en agost de de 1960 la república de Senegal abandona la Federació de Mali i forma una república independent. Modibo Keita, qui va ser president de la federacio de Mali fins la seva desolució, ha sigut escollit com a primer president i va establir un govern...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • mali
  • mali
  • mali
  • malia
  • Malí
  • mali
  • Mali.
  • El mali

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS