Manierismo

Páginas: 6 (1352 palabras) Publicado: 18 de febrero de 2013
Villa Capra (la Rotonda)

Documentació general
Nom: Villa Capra (o La Rotonda) Arquitecte: Andrea Palladio (1508-1580) Cronologia: Començada el 1551 i habitable el 1553. Vincenzo Scamozzi hi introduí alteracions entre el 1580 i 1591). Localització: Vicenza (Itàlia). Estil: Manierisme. Materials: pedra i marbre. Sistema constructiu: arquitravat i voltat. Dimensions: 25 m (els costats del’edifici central).

El MANIERISME (1530-1610) -Ruptura amb la normativa clàssica, alterant la morfologia dels ordres arquitectònics establerts, és a dir, la correlació entre les parts i el conjunt de l’edifici. -Es perd la claredat compositiva clàssica. Rebutja l’equilibri i harmonia clàssiques. -Es multipliquen els elements arquitectònics sense complir una funció constructiva. -Arquitecturaexperimental: tant en plantejaments escenogràfics com en la voluntat antifuncionalista. -Es reivindica la llibertat de creació en front de la norma. -A nivell decoratiu adquireix importància el grotesc. Pintures de representacions fantàstiques i irreals. -Art aristocràtic lligat a les cors europees del moment. -Tipologies arquitectòniques: Església, palau i vil·les suburbanes. -Va coexistir amb elclassicisme al llarg del segle XVI.

Context històric
A Itàlia, el 1527 es produí el “Saco de Roma”, fet que marca l’inici del manierisme. Molts artistes hagueren de fugir de Roma traslladant-se a Florència i a Venècia. A Florència els Mèdici tenien problemes per conservar el poder, en canvi Venècia es convertí en un lloc artístic i cultural de primer ordre, gràcies també a la gran activitateditorial. El Papa Paulo III restaurà la Inquisició el 1542, i poc després s’inaugurà el Concili de Trento. El camí cap a la Contrarreforma s’havia iniciat. El Barroc no trigaria a arribar.

Saco de Roma per les tropes imperials. Paulo III, per Tizià.

Andrea Palladio
Andrea di Pietro, anomenat Palladio en honor de la deessa grega de la saviesa Pal·les Atena, fou un erudit de l’arqueologia iestava fascinat per l’Antiguitat clàssica i per la simetria. Va ser el primer professional dedicat en exclusiva a l’arquitectura. Les regles i les proporcions que va plasmar en el seu tractat I Quatro Libri dell’Architectura (1570) van ser acceptades com a cànon clàssic de l’arquitectura civil. Els seus edificis presenten trets manieristes, i per això Palladio va ser considerat impur pels teòrics ipels arquitectes del Neoclassicisme. http://www.greatbuildings.com/buildings/Villa_Capra.html

Escultura de Palladio a Vicenza i el seu llibre: Quatro Libri dell’Architectura (1570)

La Villa Capra
Villa Capra, (coneguda la Rotonda, Villa Almerico-Capra o Villa CapraValmarana), és un palau campestre de planta central dissenyat per Palladio i construït a partir de l’any 1551 als afores deVicenza, a Itàlia.

Anàlisi formal
La Villa Capra s’aixecà sobre un petit turó arrodonit a prop dels murs de Vicenza. La construcció s’iniciá el 1551.

Elements de suports i suportats
A cadascun dels quatre pòrtics hi trobem 6 columnes jòniques, coronant les escalinates. Aquestes suporten les respectives arquitrau, fris i cornisa i 4 frontons triangulars. Els murs de pedra tanquen lamansió principal i suporten una teulada amb una cúpula al centre de l’edifici.

Espai exterior
Quatre pronunciades escalinates orientades cap als quatre punts cardinals, donen accés a l’edifici. Les columnes sostenen frontons triangulars idèntics, de manera que els quatre pòrtics tenen el mateix aspecte. L’edifici ofereix una accentuada sensació de simetria i l’aspecte de creu grega. Des del seuemplaçament damunt d’un turó ofereix bones vistes de tots costats.

http://artelallusser.blogspot.com/2010/03/villa-capra-o-rotonda-palladio-fue.html

Espai interior
La Villa Capra és coneguda popularment com La Rotonda per la seva sala circular, coberta per una cúpula, al voltant de la qual s’erigeix un edifici de planta quadrada. Als angles hi van situar els dormitoris.

Escalinates...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • manierismo
  • Manierismo
  • Manierismo
  • Manierismo.
  • El manierismo
  • manierismo
  • Manierismo
  • MANIERISMO

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS