Mar i cel

Páginas: 5 (1170 palabras) Publicado: 6 de noviembre de 2014
FANATISME RELIGIÓS DE MAR I CEL
Per iniciar aquest treball, hem buscat les definicions i les diferències entre fanatisme i religió: fanatisme és el entusiasme excessiu a favor d'una creença d'un partit o d'una causa, mentre que la religió és el conjunt de creences i conviccions, d'activitats i sentiments i de maneres de comportament que vinculen una persona o un grup humà amb allò que tothomreconeix com un savi, misteriós, transcendent i sovint identifica amb Déu o diví.
Analitzant els fragments de la novel∙la, en n'hem adonat de les manques del compliment dels 10 manaments que s'ensenyen al catecisme catòlic, que són:
I: Estimar a déu per sobre totes les coses
En aquest cas els cristians compleixen perfectament el manament, sobretot Carles, que insulta constantment a sa fillaperquè defensa a Saïd, posant l’amor a déu per davant de l’amor maternal que sent cap a sa
II: No diràs el nom de déu en va
Tan els cristians com els musulmans incompleixen aquest manament clarament, atès que es passen l’obra mencionant a déu, la verge maria, Mahoma i Al·là.
III: Santificaràs les festes
Aquest manament no el podem veure reflectit en el cas dels cristians, però al principi si quese santifica l’enterrament, millor dit comiat, d’Ismul.
IV: Honraràs pare i mare
Depenent de com es pot interpretar que Blanca no els honra amant a Saïd, però al capdavall ella ha estat manada tota la vida i no ha pogut prendre cap decisió pròpia mai, sent manada sempre per son pare.
V: No mataràs
Aquest manament és el que, amb diferència, els cristians incompleixen totalment. S’had’esmentar la doble moral cristiana, que promulga pau i amor per una banda i per l’altra crema gent a la foguera i fa creuades i guerres d’extermini en honor a déu. Carles no dubta en cap moment de desitjar la mort als musulmans que té davant, així com etzibar malediccions a tort i a dret.
VI: No faràs accions impures
Depèn molt de la moral del personatge. Els musulmans incompleixen, atès que expressenobertament la seva admiració física cap a Blanca. D’altra banda, Blanca i Saïd fan accions impures, perquè és besen sense casar-se. Com si no n’hi hagués prou, sent ambdós de religions diferents!
VII: No robaràs
Ambdós bàndols incompleixen, atès que els moriscos del vaixell viuen de robar i saquejar als cristians, però alhora tota l’aristocràcia espanyola viu del saqueig al que sotmeteren alsmoriscos habitants de la península. Per tant és paradoxal que els cristians aristòcrates odiïn la gent de la que han viscut.
VIII: No diràs mentides ni falsos testimonis
Aquest punt es compleix i no alhora. Per un cantó, ningú menteix a l’obra excepte dos personatges, cadascú en la seva mesura. Blanca intenta mentir a son pare quan aquest li pregunta si ella sent alguna mena de compassió, peròmenteix força malament a comparació de Joanot, el qual menteix a tots dos bàndols pel seu propi interès, guanyant-se la simpatia dels cristians i dels musulmans alhora i movent-se pels seus interessos.
IX: No consentiràs pensaments ni desitjos impurs
En l’únic moment que es poden veure personatges i desitjos que podrien ser “impurs”, és en els darrers moments de l’obra, quan Saïd està fugint iBlanca li diu que el vol tornar a veure, que vol passar la vida al seu costat.
X: No desitjaràs els béns del teu proïsme
En cert sentit es podria dir que Joanot sent enveja cap als cristians, i per això els allibera, perquè li compensin econòmicament. D’altra banda, Osman també desitja diners, però els vol senzillament per poder casar-se amb la seva estimada, la qual és aristòcrata.
Com es viu lareligió a cada personatge
CARLES: és el pare de Blanca i capità del vaixell dels cristians. És un personatge que té a la religió com a part fonamental del seu paper, dona tanta importància a la religió i al prestigi social que va tancar a Blanca en un convent durant més de vuit anys. Normalment a les famílies nobles, hi havia d’haver almenys un membre de la família que estigués en una ordre...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Mar i cel
  • Mar i cel
  • Personatjes de Mar i Cel
  • Resum De "Mar I Cel"
  • Mar I Cel
  • mar i cel
  • Mar i cel
  • Resumen Mar I Cel

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS