Marca hispanica

Páginas: 3 (597 palabras) Publicado: 16 de noviembre de 2011
4.Introducció de la marca Hispanica i relació defensiva en el territori de riu Anoia.

Després de la conquesta del territori de la península per part dels musulmans i l’instauració de l’Al-Andalus.El Califat de Cordoba va voler desfensar els seus territoris construint guarnicions militars a llocs estrategics, com Barcelona o Girona.
Els musulmans dominaven gran part de Catalunya l’unic puntde defensa eran els terrenys elevats i escarpats dels Pirineus, i l’inexperiencia dels musulmans en aquest territori, va provocar l’internada pels Pirineus dels Carolinguis( Dinastia francesa dels.VIII i X), que amb l’ajuda i el coneixement de les terres dels ciutadans autoctons va permetre iniciar la Reconquesta del territori.
Al voltant del territori que es reconquerit als musulmans esconfigura “LA MARCA HISPANICA” una franja defensiva de castells, que formava un bloc conjunt defensiu amb la funció de defendre i assegurar el territori un cop eliminat l’enemic .Per això el territorid’aquesta Marca Hispanica va dels Pirineus cap els territoris compresos entre el Llobregat i els seus afluents el Cardener, el Segre, la Conca de Tremp i el riu Anoia que també era un afluent del Llobregat. Elterritori que va sorgir de la Reconquesta a Catalunya rebia el nom de Comtats Catalans o Catalunya Vella que més tard seria amb Valencia i Arago; El conjunt de la Corona d’Arago.
El conjunt queformava aquesta Marca Hispanica mai va ser un conjunt compacte amb una administració conjunta, això va ser a causa de l’annexió lenta i progressiva del territori de la Marca Hispanica envers la delCalifat de Cordova. Aquesta Reconquesta va durar més de 700 anys (des de l’any 722 fins al 1492 que va ser l’ocupació per part dels reis catolics de l’ultim regne nazarí el de Granada).
El territori situatentre les zones del Llobregat , el Foix i l’Anoia va ser zona fronterera entre les dues parts , aquesta era anomenada Marca del Penedes o zona extremera, aquest territori va ser un punt amb una...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia Marca Hispánica
  • Hispanidad
  • la hispanidad
  • hispano
  • hispanidad
  • Que Es La Hispanidad
  • hispano
  • los hispanos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS