Masdar

Páginas: 6 (1337 palabras) Publicado: 16 de abril de 2012
SOCIOLOGIA DEL FUTUR I PROSPECTIVA SOCIOPOLÍTICA


“CONSTRUÏNT SOCIETATS QUE PENSEN”

A primers de novembre el diari “La Vanguardia” va publicar una separata amb aquest títol, coincidint amb la convocatòria de l'”Smart City Expo & Bcn Rail 2011).
La veritat és que em cridà l'atenció el sots-títol que indicava que el saló plantejava els reptes de les ciutats del futur i just al primerarticle definia una “smart city” com aquella que té com a principal repte millorar la qualitat de vida dels seus habitants apostant per un model de desenvolupament sostenible i respectuós amb el medi ambient i que potencii la creació d'espais intel·ligents en àrees tan diverses com la mobilitat, l'eficiència energètica i la gestió demogràfica.
En fi, una ciutat que reuneixi el verd amb laintel·ligència en totes les seves facetes.

Una de les activitats del Saló,era la convocatòria del premi “World Smart Cities Awards” en el qual hi participaven més de cent candidatures de 19 països. Hi havia tres premis, el de ciutat, que es va atorgar a Yokohama, el de projecte que el va guanyar una proposta de mobilitat i el de solucions que va ser atorgat a Agbar, per un sistema de gestió integrald'aigües.

Més enllà del premi que possiblement Yokohama té merescut, sembla que el que més s'acosta a la desitjada ciutat habitable i sostenible del futur és MASDAR, a Abu Dabi, al Golf Pèrsic.
[pic]
Masdar, és un projecte promogut per diferents fons d'inversió i participat pel xeic Sheiikh Mohamed bin Zayed i el govern d'Abu Dabi, on s'assumeixen les directrius de l'urbanisme del Segle XXI.Actualment, algunes dificultats econòmiques dels fons promotors l'han ralentit una mica però, afirmen, el projecte segueix el seu curs amb les seves il·lusions intactes.

Masdar, vol ser la primera ciutat sostenible del planeta, que haurà d'acollir uns 40.000 habitants i unes 1.500 empreses del sector medi ambiental. L'institut Masdar, desenvolupat en col·laboració amb l'Institut de Tecnologiade Massachusetts, ja està operant a la ciutat de Masdar, i els seus estudiants són els primers habitants de la ciutat.

Les directrius que suporten el projecte són les següents:
Planificació compacta on prevalgui la diversitat i la riquesa social.
Metròpoli autoabastida energèticament.
Mínimes emissions de CO 2 i residus de qualsevol mena.
Reducció màxima de la petjada ecològica dels seus habitantsIndependència de mobilitat per part dels ciutadans
Rebuig a convertir-la en ciutat turística.

El projecte, estimat en més de 18.000 milions de dollars, està signat per l'arquitecte i urbanista Norman Foster, qui la va elaborar amb l'intent de minimitzar les condicions climatològiques. A Abu Dabi, es pateixen uns estius xafogosos on es registren temperatures de 60 º, absència de pluges isovintejades turmentes de sorra. La ciutat comptarà amb una torre de "vent" per canalitzar-lo i ventilar la plaça pública a la seva base. L'aire serà refredat amb ruixadors d'aigua.


Lord Foster, de 74 anys, creu que la tasca d'arquitecte s'ha de centrar ara en la ciutat. Al seu parer, i atès que en les societats avançades els edificis consumeixen el 45% de l'energia – fins al 75% si hi afegim elstransports de persones i béns – cal dissenyar de manera integrada arquitectura i infraestrucutures. Masdar creix amb vocació experimental i sostenible. Els impulsors la defineixen com a laboratori per a un futur sense emissions de CO2. La seva primera fase, oberta aquesta primavera, revela una ciutat equipada amb captadors de recursos solars i eòlics, cotxes elèctrics i sensors que detecten la menorfalta ecològica i redueixen un 50 % la despesa d'electricitat i d'aigua.
[pic]
[pic]
Masdar, s'inspira en solucions que equilibren l'arquitectura àrab tradicional amb les innovacions en el camp de l'eficiència energètica, dins les quals destaquen:
Integració d'usos educatius, residencials, comercials i industrials.
Corredors verd que travessa tota la ciutat, en favor de ciclistes i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Masdas
  • Masd
  • Masdar
  • Masd
  • masda
  • los masda
  • Masdar City
  • Masdar city

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS