Mc_1_0_2_Serrat_ejercicio_plantilla

Páginas: 5 (1052 palabras) Publicado: 8 de octubre de 2015
Si hagués nascut dona
Joan Manuel Serrat. Barcelona, 1943-)
Si hagués nascut dona, hauria fet feliç la meva mare, que volia una nena. / En record de l'àvia morta el 36 em diria Joana. Joana, Joana la de "la manya". La del noranta-cinc del carrer Cabanyes.

Si hagués nascut dona, per bé o per mal, subtilment hauria estat alliçonada / amb nines, cuinetes, agulla i didal. Eines en miniatura per auna obscura vida futura. Verins embolicats amb llaminadures./ Tot és un dir, un suposar, una història en blanc i negre. Blanc era el fred i negre el pa just acabada la guerra.

Si hagués nascut dona, hauria fet girar mansament l'antic rotlle de la patata / mentre els nois jugaven a saltar i parar, s'enfilaven als arbres, penjaven pilotes, / s'esbatussaven i pixaven dempeus per les cantonades.

Sihagués nascut dona, hauria estudiat fins a quart i, amb sort, potser magisteri. / Submisa, discreta, que mai el veïnat pogués dir-ne ni mica. Serien de suro la clau i el duro i a casa a quarts de deu com a tard. T'ho juro. I plorar sang un cop al mes, ocult sota una carota el voraviu dels sentiments com quasi bé quasi totes.

Si hagués nascut dona, seguim inventant...Després d'anys d'estalvis ifesteig / m'hauria casat per l'església vestida de blanc. La mare ploraria, / diu que d'alegria, quan em duria del braç un príncep blau de "guardarropía".

Si hagués nascut dona, per mal o per bé, m'hauria atipat d'empassar-me penes,de preparar ranxo, de canviar bolquers, de cardar sense ganes... / Joana, Joana, escurant el marro, triscant de sol a sol i tirant del carro.

O qui et diu que nom'hagués firat el sultà de la Verneda. Si és cara o creu ningú no ho sap fins que no cau la moneda. Si hagués nascut dona, parlant amb l'espill cada dia més vella, cada dia més grassa. Veient com s'envolen un a un els fills i sopant tota sola plors a la cassola, marcits els llavis, / posant flors als records i cuidant dels avis. / O potser un bon dia me n'hauria anat més enllà del cel protector dela casa / per camins indòcils lluny del meu ramat a trobar na Joana, Joana, Joana
la de "la manya". La del noranta-cinc del carrer Cabanyes.
(2005)
Si hubiera nacido mujer (2005) (Joan Manuel Serrat. Barcelona, 1943-)
1. Si hubiera nacido mujer, habría hecho feliz a mi madre, / Que quería una niña. /
En recuerdo de la abuela que murió en el 36, me llamaría Joana / Joana, Joana, la de la maña /La del 95 de la calle Cabanyes.

2. Si hubiera nacido mujer, para bien o para mal, / Sutilmente habría sido / aleccionada / Con muñecas, cocinitas, aguja y dedal./ Herramientas en miniatura / Para una oscura vida futura./ Venenos envueltos en golosinas.

3. Es un decir, un suponer, / Una historia en blanco y negro. / Blanco era el frío y negro el pan / Recién acabada la guerra.

4. Si hubieranacido mujer, habría hecho girar / Mansamente el antiguo corro de la patata / Mientras los chicos jugaban a saltar y parar, / Se encaramaban a los árboles, / Colgaban balones, se zurraban / Y meaban de pie por las esquinas.

5. Si hubiera nacido mujer, habría estudiado / Hasta cuarto y, con suerte, quizá magisterio./ Sumisa, discreta, que nunca el vecindario pudiera decir ni media./ Serían decorcho la llave y la paga / Y en casa antes de las diez / Como tarde. Te lo juro.

6. Y llorar sangre una vez al mes, / Ocultos bajo una máscara / Los sentimientos a flor de piel / Como casi, casi todas.

7. Si hubiera nacido mujer, sigamos inventando.../ Después de años de ahorros y noviazgo / Me habría casado por la iglesia vestida de blanco./ Mi madre lloraría, Dice que de alegría,/ Cuando mellevara / Del brazo un príncipe azul / De guardarropía.
8. O quién te dice que no me habría agenciado / al sultán de la Verneda. / Si es cara o cruz nadie lo sabe / Hasta que cae la moneda.
9. Si hubiera nacido mujer, hablando con el espejo / Cada día más vieja, cada día más gorda./ Viendo como levantan el vuelo uno a uno / Los hijos y cenando a solas / Llantos a la cazuela, / Ajados los labios, /...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS