Mendel

Páginas: 9 (2120 palabras) Publicado: 8 de enero de 2014
DEPARTAMENT
UNITAT
ENSENYAMENT
CIÈNCIES NATURALS
UD 2 – Herència
4t ESO
MATÈRIA:
CURS
PROFESSOR:
BIOLOGIA I GEOLOGIA
2013/14
ROSALIA ANGLÈS VIDAL

1a i 2a lleis de Mendel

1. Escriu els fenotips:

Caràcter: color de la llavor

Al.lels: G:groc
g:verd





2. Fes els següents encreuaments:










3. Digues els genotips:

Caràcter: colordels ulls

Al.lels: M:marró
m:blaus





4. Digues els genotips i els fenotips dels fills:


Caràcter: doblegar la llengua

Al.lels: S:sí
s:no





5. L’al.lel ulls marrons (B) és dominant sobre l’al.lel ulls blaus (b). Un home d’ulls marrons i una dona d’ulls marrons, poden tenir un fill d’ulls blaus?


6. Un individu que manifestauna caràcter recessiu, és homozigot o heterozigot per aquell caràcter? Per què?


7. En el tomàquet el caràcter fruit vermell (R) és dominant sobre fruit groc (r). Sí creuem una planta homozigòtica per fruit vermell amb altra de fruit groc. Quin aspecte tindrà la descendència?


8. Un home de cabell arrissat es casa amb una dona també de cabell arrissat. Tenen dos fills: un de cabellarrissat i altre de cabell llis. Digues quins seran els genotips dels pares i dels fills.


9. El color de la llana blanca de les ovelles està determinat pel gen dominant B; el seu al·lel recessiu b produeix llana negre. Quan una ovella de llana blanca de línia pura es creua amb un mascle de llana negre, Quina proporció de la descendència serà de llana blanca? I de llana negra?


10. Sabent quela sordmudesa és recessiva, trobeu la possible descendència d’una parella entre un sordmut i una persona normal heterozigòtica.


11. L’albinisme és un caràcter recessiu. Trobeu la F1 partint del creuament d’una rata albina amb altra normal heterozigòtica.


12. Un porc amb orelles peludes es creua amb dues truges, una d’orelles nues i una altra d’orelles peludes: Del creuament amb la trujad’orelles nues s’obté un 50% de la descendència d’orelles peludes i un 50% d’orelles nues. Com podrà ser la descendència del creuament amb la truja d’orelles peludes?


13. En la mosca del vinagre, el color gris del cos domina sobre el negre. Creuant dues mosques de cos gris entre sí, s’obtenen 152 mosques grises i 48 negres. Quin serà el genotip dels progenitors?


14. En els conillsd’índies, el pelatge negre és dominant sobre el blanc. Com es pot esperar que siguin els descendents en la F1 i F2 del creuament d’un conill d’índies negre amb altre blanc, els dos races pures?


15. En els pèsols, el color vermell de les flors esta determinat per un gen dominant sobre el que produeix flors blanques. Com es pot saber si una planta de flors vermelles és homozigòtica o heterozigòtica peraquest caràcter?


16. El caràcter albí és recessiu. Digues els genotips i els fenotips de la F2 si encreuem un home albí pur i una dona pura no albina.


17. Quina probabilitat hi ha que un home i una dona no albins però portadors tots dos del gen recessiu de l’albinisme, si tenen dos fills, un sigui albí i l’altre no.


18. L’acondroplàsia és una anomalia determinada per un genautosòmic, que dóna lloc a nanisme. Dos nans tenen dos fills, un acondroplàsic i un que no ho és.
a)L’acondroplàsia és un caràcter dominant o recessiu?
b)Quin genotip té cada progenitor?
c)Quina probabilitat hi ha que el següent descendent no sigui acondroplàsic?

3a llei de Mendel


19. En la mosca Drosophila melanogaster, els caràcters: cos groc i ulls blancs són recessius. Es creuauna femella de cos groc i ulls blancs amb un mascle de cos normal i ulls blancs. Quins genotips i fenotips apareixeran en la seva descendència?


20. El cabell fosc (O) en l’home és dominant respecte al vermell (o). El color bru dels ulls (P) domina sobre el blau (p). Un home d’ulls bruns i cabell fosc es casa amb una dona de cabell fosc i ulls blaus. Tenen dos fills: un d’ulls bruns i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Mendel
  • Mendel
  • Mendel
  • Mendel.
  • Mendel
  • Mendel
  • mendel
  • Mendel

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS