meritamon

Páginas: 5 (1155 palabras) Publicado: 24 de mayo de 2015
 Art Egipci



Estàtua de Meritamon











Dades bàsiques

Títol de la peça: Estàtua de Meritamón, anomenada també “Reina Blanca”
Autor: Anònim
Època: Dinastia XIX
Mides: 75 cm
Material: Pedra calcària pintada
Tècnica emprada: Escultura extinta
Ubicació: Museu Egipci del Caire
Procedència: Excavacions de William Matthew Flinders Petrie, al 1896, al Ramesseum.
Cultura: Imperi NouMeritamon va ser una princesa d’Egipte, filla del faraó Ramsés II i Nefertari. Es va casar amb el seu pare degut a la mort de Nefertari. Quan Meritamon mor, es enterrada a la tomba 68 de la Vall de les Reines. També apareix en una escena a Abu Simbel amb la presència dels seus pares.
Finalment, podem apreciar-la en aquesta estàtua trobada al temple de Ramesseum.
A l’ant 1896, al nord-oestdel temple de Ramses II, proper a la ciutat de Tebes, l’arqueòleg William M.F. Petrie va localitzar les runes d’una edificació d’adob i l’escultura de la reina Blanca. Aquesta escultura de Meritamon es trobava en un estat fràgil, però això no evitava que exhibís el temps i la gran dedicació emprada per a la realització d’aquesta peça. En un primer instant, no es va trobar cap tipus d’inscripció omissatge que ens permetés identificar qui era la dona representada amb plena exactitud, ja que l’estàtua només constava de la figura de la dona. Llavors, degut al seu to blanc causat per la pedra calcària, l’estàtua va ser coneguda com a Reina Blanca.
Aquest és un dels trets més característics de la peça, crida molt l’atenció ja que aquest color causa una sensació de pal·lidesa sobre la pell dela reina. Aquest to pàl·lid permet destacar el color dels llavis, que es troben amb un lleu somriure.
Altres elements s’han mantingut policromats gràcies a la pedra calcària al llarg dels anys. La gran corona i altres tipus de joies com el collar que porta al coll tenen un to daurat, representats així perquè es mostrin ben luxosos i importants. Per altra banda a la perruca de la reina es podenobservar diversos pigments de color blau turquesa, que formen part de la decoració.
L’estàtua es va trobar en una capella a la qual van anomenar “Capella de la Reina Blanca”, degut al color de la pedra calcària per el que es caracteritzada aquesta peça.
Meritamon consta de diversos elements característics. El més important sens dubte, és el gran tocat. Realitzat amb una perfecta exactitud. Aquestés un tocat característic, ja que el portaven totes les reines a l’època de l’imperi nou. És molt precís el detall de les dues cobres posicionades sobre el front de la reina.
Aquest tocat, complementat amb les dues cobres, que porten les corones d’alt i baix Egipte, fan referència a una unificació entre els dos territoris, a més acompanyades altres elements decoratius, confirmen que es tracta d’unareina d’Egipte.


Un cop esmentada la gran ornamentació que posseeix la reina al tocat i al cap en general, cal destacar altres detalls que trobem a la peça. La més important es tracta del collar situat al coll de la reina. Es tracta d’un collar ordenat per franges. En aquestes franges trobem representat el símbol jeroglífic de “nefer”. Gràcies a aquest símbol, que significa bellesa i bondat, lareina reafirma la seva sofisticada presència. A més, les grans arracades de forma gairebé semiesfèriques situades a les orelles i una polsera situada al canell són altres elements que decoren la figura.
La reina es representada molt estilitzada, amb corbes que recorren tot el cos, a la cintura, i idealitzada, a més es troba dempeus.
Respecte el vestit que vesteix la reina, nopodem apreciar gaires detalls, degut a que no es troba en molt bon estat per culpa de diverses fracturacions. De totes formes, es pot intuir que el vestit es molt ajustat i consta d’una capa que cobreix les espatlles. Degut a la poca grossor que mostra el vestit, es pot observar una gran transparència a la peça de roba, fent que gairebé es pugui observar la seva pell.
Si ens fixem en els pits,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS