Mesures contra la pobresa a Catalunya

Páginas: 25 (6242 palabras) Publicado: 13 de febrero de 2014







Evolució de la pobresa i les mesures que s’apliquen per a eradicar-la a Catalunya en els darrers 15 anys.





















Estructura Social I
Universitat Autònoma de Barcelona
Bellaterra (Barcelona), 16 de gener de 2006


Índex








Introducció
La meva idea inicial era fer una comparativa sobre l’aplicació de polítiques socials a lesciutats de Tarragona i Reus, però per manca de dades i estructura vaig decidir donar un tomb al treball i el vaig orientar cap a una visió més general de les polítiques socials a Catalunya.
Així doncs, el primer que calia fer era definir el concepte de pobresa i les maneres de determinar qui és pobre i qui no. També hi faig una anàlisi de l’evolució dels llindars de pobresa a Catalunya des del 1990fins al 2000, comparada amb l’Estat espanyol, que m’ajudarà en treure conclusions.
Un cop fet això, cal entrar en matèria: les mesures contra la pobresa, en primer lloc, enumero els factors de risc de pobresa contra els que cal lluitar i, després d’avaluar els reptes que han de superar les polítiques públiques, començo a enumerar algunes mesures que es duen a terme per a fer més sostenible lasituació de pobresa (en especial el PIRMI). En aquest moment és quan puc introduir part de les meves intencions inicials i contextualitzo les mesures en la manera d’aplicar-les a la ciutat de Tarragona tot servint-me de l’Annex 2 per a adjuntat algunes dades i una entrevista a una treballadora social que vaig fer amb l’intenció de fer el treball anterior (a l’entrevista hi ha alguna pregunta referenta Reus) però que he considerat aprofitable.
Finalment analitzo la situació de la Catalunya del 2004 a partir de dades de l’INE per posteriorment extreure les conclusions.
Així doncs, si bé no puc correspondre la meva intenció inicial, sí que he intentat elaborar un treball que em permetés tenir una visió adequada del fenomen de la pobresa, tant en termes quantitatius com qualitatius per adesprés poder inferir en l’aspecte de les mesures contra la pobresa de les que és força difícil conèixer els autèntics efectes.
Concepte de pobresa
La definició de pobresa que va adoptar la CEE sostenia que “la situació de pobresa afecta a totes les famílies els ingressos de les quals són inferiors a la meitat de la mitjana de la renda de la població de referència”. És una definició de caràctereconòmic que dóna molta facilitat per a establir un llindar de pobresa, però que oblida les altres dimensions de la pobresa1.
Posteriorment la Comissió de la Comunitat Europea n’elaborà una altra que sosté que la situació de pobresa afecta tots aquells individus, famílies o grups, els recursos materials culturals i socials dels quals siguin tan escassos que es trobin exclosos de les formes de vidamínimament acceptables en l’Estat on viuen”2.
En les conclusions de les Jornades sobre la pobresa a Catalunya celebrades a Barcelona els dies 6 i 7 de novembre de 1992 s’exposa que la segona definició recull millor els dos extrems fonamentals a partir dels quals cal analitzar la pobresa: Introduir el caràcter multidimensional del fenomen de la pobresa superant així la visió economicista i assenyalar elcaràcter relatiu del fenomen contextualitzant-lo en el territori i societat determinats. A més, es valora com a positiu que la definició introdueixi l’exclusió que es considera un terme que relaciona la marginació social amb la pobresa; en canvi, es matisa el terme formes de vida i es creu més coherent parlar de necessitats bàsiques.
En aquestes conclusions també es defineix la pobresa com aprocés dinàmic entès com a canvi “com a redefinició de les relacions tant per part de la persona afectada com del seu entorn social”. La pobresa es considera en relació amb unes mancances mínimes o necessitats bàsiques canviants que fluctuen, així doncs la pobresa s’expressa de formes diferents en cada país o en cada tipus de societat. En aquest punt és important parlar dels llindars de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Lluitar contra la pobresa
  • arguments contra l'independencia de catalunya
  • Mesures Legislació Justicia Juvenil Catalunya
  • La lucha contra la pobresa en mexico
  • Espanya contra Catalunya
  • pobresa
  • pobresa
  • catalunya

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS