MIR SUBIRACHS I T PIES Compatible

Páginas: 9 (2125 palabras) Publicado: 30 de abril de 2015
Joan Miró i Ferrà

Naixement: 20 d’abril de 1893 (Barcelona)

Mort: 25 de desembre de 1983 (Palma de Mallorca)

Activitat professional: Pintor, escultor, gravador i ceramista.

Moviment: surrealisme





Biografia

El 20 d’abril de 1893 neix Joan Miró i Ferrà, fill de Miquel Miró i Adzerias (orfebre i rellotger) i de Dolors Ferrà i Oromí. Al 1907, assisteix a l’Escola de Comerç de Barcelona, perdesig del seu pare. A més d’estudiar comerç, va voler assistir a classes de dibuix a l’Escola Superior d’Arts Industrials i Belles Arts (La Llotja), on va rebre la influència dels mestres Modest Urgell i Josep Pascó. Al 1910 va acabar els seus estudis i va passar dos anys com a comptable però desprès de contraure una febre tifoide es va retirar a Mont-roig, a la casa dels seus pares, on hi vaprendre la decisió de dedicar-se plenament a la pintura.

Al 1912 s'inscriu a l'Escola d'Art de Francesc Galí i assisteix a classes de dibuix al natural a la acadèmia Cercle Artístic de Sant Lluc. Realitza la seva primera exposició individual, de tint fauvista i cubista, a les Galeries Dalmau de Barcelona.

En 1920 va a París per primera vegada, coneix a diversos artistes, com Ernest Hemingway quel’hi comprarà “La Masia”, pintura més important dels inicis de la seva carrera, d’estil detallista. Anys desprès comença la seva etapa surrealista.

Al 1929 es casa amb Pilar Juncosa, l’any següent naix la seva filla. Sofreix una greu crisi creativa que li porta a abandonar la pintura pel dibuix i el collage. Comença la sèrie de les anomenades "construccions" tridimensionals.

En 1937 torna a rebreclasses de pintura. Realitza la pintura mural “El Segador” per al pavelló de la República Espanyola a l'Exposició Internacional de París.
Al 1940 comença la sèrie de Constel·lacions. L’exèrcit alemany bombardeja Normandia i Miró decideix tornar a Espanya amb la família. S'instal·la a Palma de Mallorca, des d’on va continuar la seva trajectòria. En 1972 queda constituïda la Fundació Joan Miró, Centred'Estudis d'Art Contemporani, de Barcelona. Josep Lluís Sert es fa càrrec del projecte arquitectònic.


Obres

L'obra de Miró s'estén avui arreu del món. Per a Barcelona, la seva ciutat natal, Miró va projectar quatre grans obres amb el propòsit de donar la benvinguda als visitants de la ciutat per aire (Mural de l’aeroport), per mar (Paviment del Pla de l’Os), per terra (Dona, ocell i unaestrella, finalment no realitzada) i la Fundació Joan Miró.

Mural de la Terminal B de l’aeroport de Barcelona (1968).
L'obra pertany a la fase madura de l'etapa escultòrica de Miró. La va portar a terme en col·laboració amb el seu amic i ceramista Josep Llorens Artigas. L'obra fa 9 metres de llarg per cinc d'alt. Està constituïda per 4.865 plaques de gres esmaltat de colors vius, predominantment elblau, groc, verd, negre i vermell.

Paviment del Pla de l'Os (1976).
El mosaic té la forma circular del cosmos, de la totalitat. Tornen a aparèixer els colors elementals, el groc, el blau, i el vermell, així com les formes simples, que parlen del llenguatge propi de Joan Miró.


Dona i ocell (1982).
Situada en el parc de Joan Miró, és una escultura de 22 metres d’altura. La imatge que relacional'espectador amb el títol és la d'una forma femenina amb capell i un ocell que hi descansa. La composició és vertical, regida per un eix diagonal, evoca un moviment de repòs per la seva quietud i rigidesa.
L'escultura de Miró presenta una evident forma fàl·lica, mentre que la figura femenina és concretada amb forma de vulva, i expressada per la incisió negra al fust de l'obra. Al capdamunt del'escultura hi ha un cilindre obert i una forma de lluna que representa l’ocell.
Miró lligava el monument amb el costum de l'Antiga Roma de gravar un fal·lus a les portes d'entrada de les ciutats, per desitjar salut i força als que hi arribaven. També es un homenatge a l'arquitecte Antoni Gaudí, per la seva similitud amb les formes de les torres de la Sagrada Família i per l'ús del trencadís (de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • I A T A
  • Aprendiendo a mirar i
  • C I T A S
  • I don´t know
  • Ensayo t i en la organizacion
  • I don´t know
  • D I E T A 2
  • I DON`T KNOW

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS