Moviment obrer en caatalà

Páginas: 11 (2630 palabras) Publicado: 1 de abril de 2011
EL MOVIMENT OBRER
El S. XIX és el segle de la burgesia defensora del liberalisme que es convertirà en la classe dirigent.
A mesura que la revolució industrial avança, la societat es polaritza en burgesia i proletariat.
Neix i s’expandeix el capitalisme amb 2 màximes:
Lliure competència
Llei del màxim benefici
El màxim benefici va portar a una dura explotació dels obrers. El liberalisme,estava produint desajustos socials cada vegada més grans, la qüestió social es va anant convertint en el problema més greu de la revolució industrial.
L’estat liberal no té cap legislació que empari als treballadors. L’obrer del s XIX està desprotegit davant l’explotació

SOCIALISTES UTÒPICS
A la primera meitat del S XIX sorgeixen pensadors que comencen a criticar i atacar el sistema capitalista.Aquest primers pensadors tenen en comú que diuen que el capitalisme és un sistema basat en injustícies que porten abusos. Diuen que el sistema porta injustícies perquè es fonamenta en la propietat privada dels mitjans de producció, que és la causa d’explotació als obrers.
La propietat privada s’ha de substituir per propietat col·lectiva. Les fabriques han de ser dels treballadors, tots elfactors de producció ha de pertànyer als obrers.
Els pensadors més importants són:
El francès Saint - Simon
L’ escocès Robert Owen
Proudhon
Charles Fourier
Aquests primers socialistes utòpics volen crear una societat més justa. Davant de tanta injustícia creien que la burgesia cediria a les seves idees “de bon cor”.
Marx, va anomenar a aquests pensadors: socialistes utòpics. Utòpics per lamanera d’aconseguir el que volien no pel que volien. No van entendre el paper del proletariat per canviar les coses
ROBERT OWEN
Escocès, l’únic socialista utòpic que va dur les seves idees a la pràctica.
Va heretar unes fabriques de cotó a Escòcia i va tenir l’oportunitat e dur a la pràctica les seves idees: Va fer una colònia respectant els drets dels treballadors.
Va ser l’impulsor de la idea dela cooperativa. Va intentar que els obres consumissin i produíssin.

MARXISME O SOCIALISME CIENTÍFIC
Segons Karl Marx, la lluita entre classes socials és el motor de la historia. Dues classes socials amb interessos antagònics.
Tots els modes de producció tenen en comú que hi ha una classe social amb factors de producció i una d’altre que no. A la època clàssica els patricis romans exploten elsesclaus, a l’edat mitjana els senyors feudals exploten els serfs, a l’edat contemporània la burgesia exploten al proletariat…
Marx vol crear un sistema en que no hi hagi lluita de classes.
Crea un sistema econòmic (mode de producció) socialista o comunista on no hi ha lluita de classes ja que no hi haurà grups socials en aquest sistema. Es fonamenta en la propietat col·lectiva: Tothom rebràsegons les seves necessitats i tothom donarà segons les seves capacitats.
Marx es planteja com passar del capitalisme al comunisme. Ha d’haver una revolució de la classe obrera violenta, una dictadura del proletariat que ha de durar el temps que necessiti perquè s’estipuli el sistema comunista.
Marx també introdueix un nou terme anomenat plusvàlua: és el treball impagat que és extret de la força detreball del treballador per part del capitalista o empresari.
Un treballador que treballa 16h diàries. Les quatre primeres són el seu sou i les altres 12 la plusvàlua.

ANARQUISME DE BAKUNIN
L’anarquisme també és pensament llibertari.
És una ideologia de la segona meitat del S XIX, és una idea sorgida paral·lelament al Marxisme.
És un corrent de pensament que critica el sistema capitalistai la propietat privada. També defensa una societat i un sistema just i amb una societat equitativa. El pas del sistema capitalista a l’anarquisme també sa de fer mitjançant una revolució obrera violenta que ha d’acabar amb l’Estat.
Proudhon és un pensador utòpic precursor de l’anarquisme. Ser governat per Proudhon, és ser controlat, dirigit, espiat i no ser lliure.
L’anarquisme defensa i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Moviment Obrer
  • el moviment obrer
  • moviment obrer
  • Moviment obrer
  • El moviment obrer
  • El Moviment Obrer Espanyol
  • Moviment Obrer A Catalunya
  • Evolució moviment obrer

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS