MSiP

Páginas: 61 (15176 palabras) Publicado: 7 de junio de 2013
ls-Models socials i Publicitat-

Sessió 15_______________________________________________________________
1.- Què és la ciència?
2.- La ciència de la comunicació
3.- Mètodes i tècniques

Ciència i mètode
La ciència, és una forma d’adquirir coneixement sobre el món que ens envolta. Aquest coneixement, pot provenir de fonts no científiques, com l’experiència, la raó, la intuïció o latradició i alhora també es pot transmetre a través de diferents discursos com, per exemple, el religiós, el filosòfic o les ideologies.

En aquest sentit doncs, la ciència, és al mateix temps una forma d’adquirir el coneixement i un discurs per difondre’l. És a dir com diuen José Igartua i Luisa humanes: “es pot entendre com a producte i com a activitat”
· Producte, ja que la ciència és el resultatde la investigació realitzada amb el mètode i l’objectiu de la ciència.
· Activitat, ja que aquesta seria la forma d’adquirir el coneixement, el procés d’aplicació del mètode i les tècniques científiques per a resoldre problemes d’una realitat observable.

Per dur a terme una investigació científica és necessari que s’apliqui un mètode concret, el qual inclou una sèrie de termes o elements quecomposen i identifiquen parts, processos i continguts d’una activitat científica.

Termes del mètode científic
- Un concepte, com a unitat bàsica del coneixement expressada en un llenguatge. Es composen d’una part teòrica i d’una part empírica, és a dir, constatable i comprovable en la realitat. Són variables i evolucionen segons canvia el coneixement científic.
- La hipòtesi, és l’elementcentral del disseny d’una investigació científica. Aquestes apunten possibles solucions o respostes a les qüestions plantejades que encara no s’han confirmat, és a dir, és una aposta, especulació o suposició. I té tres funcions:
1.- Defineix i marca el camí que seguirà la investigació principal
2.- Indica quins aspectes concrets s’investigaran
3.- Apunta quines tècniques seran les més adequadesper obtenir dades i informació
- La llei científica, són enunciats amb un origen en hipòtesi confirmades, és a dir, són hipòtesis que s’han complert reiteradament i per tant, donen a entendre que aquella acció serà sempre d’aquesta manera. Com una regla o norma.
- El model seria una representació teòrica i simplificada del món real. Ha de basar-se sempre en una teoria i aquests ajuden a entendreels processos més complexos.
- Teoria, aquesta es constitueix a partir de lleis, però amb més generalitat i amb més abast explicatius, és a dir, són conjunts d’enunciats relacionats de forma deductiva. Aquestes recullen la informació resumida d’investigacions anterior i guia la futura investigació. Es caracteritzen per tres aspectes:
1.- Són concepcions racionals i especulatives, tenen uncomponen empíric però observat del món real (Deducció i Suposició)
2.- Es refereixen a un tema o assumpte, el qual sempre ha de pertànyer a alguna franja de la realitat perceptible i observable per l’ésser humà.
3.- Pretenen donar una visió i explicació sobre el fragment de món real al qual fan referència.

El mètode científic
La característica del mètode científic és com aconsegueix el coneixementsobre el món real, aquest doncs, cerca respostes el més properes i ajustades dintre d’allò possible a la realitat. Les seves característiques bàsiques són:
- És empíric, és a dir es basa en un món exterior, amb fenòmens observables i amidables.
- És objectiu, és a dir que diferents observadors arribarien a un acord, un consens, sobre els fets que s’estudien. No depèn de l’opinió d’un científic,sinó que, seguint pautes i unes tècniques, qualsevol altre científic observaria més o menys el mateix i arribaria a les mateixes conclusions.
- És replicable, és a dir seguint el mateix procediment, qualsevol altre investigador ha de tornar a obtenir els mateixos resultats.
- No és infalible, és a dir, els resultats es poden veure modificats amb noves experimentacions i conclusions.
- És...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • msip
  • COntrol Vectorial MSIP

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS