my 10 wonders

Páginas: 7 (1506 palabras) Publicado: 4 de mayo de 2013
Les Fòbies









Leslie Paola Espinal Rodríguez
IES Roquetes

Roquetes, maig del 2013
Índex

1. ¿Què són les fòbies?
1.1. Definicions
1.2. Tipus

2. ¿Per què sorgeixen les fòbies?
2.1. Símptomes

3. ¿Com enfrontar-se a les fòbies?
3.1. Evolució dels tractaments
3.2. Diversos tractaments
3.3. Teràpia Cognitiva Conductual(TCC)
3.4. Experiències¿Què són les fòbies?
Definicions
La temor és un sentiment normal, una forma vital de protegir-nos, una experiència molt comuna per als essers humans i que té un important valor adaptatiu per a la supervivència de l’espècie.
Quan parlem d’una por adaptativa ens referim a un conjunt de sensacions que es posen en marxa com a resposta davant dels perills reals. Però, quan aquestessensacions se experimenten en situacions que no suposen una amenaça real, ens trobem davant d’una por que no és adaptativa. La paraula fòbia s’utilitza per a descriure aquestes reaccions.
La paraula fòbia prové de Fobos “pànic” fill de Ares i Afrodita, en la mitologia grega representa la personificació de la por.
El manual de diagnòstics dels trastorns mentals (DSM-IV) defineix una fòbia com untrastorn psicològic que produeix un temor excessiu o irracional, que es presenta per la presència o per la falta d’un objecte o d’una situació.
També es poden definir com un sentiment d’odi o de rebuig.


Tipus
Bàsicament, podem diferenciar tres tipus: fòbia social, fòbia específica y el trastorn d’ansietat generalitzada.
Dins de les fòbies específiques, hi ha diversos tipus, del tipussituacional (viatjar en avió, a pujar a escales mecàniques...), Les fòbies a determinats objectes (als elements punxants, als ninots, als ordinadors...),les fòbies a certs fenòmens ambientals (de la pluja, els trons, els llamps...), fòbies als animals(a les aranyes, als ratolins...).
Les més comuns són:
Aracnofòbia(a les aranyes): En els casos més seriosos, el pànic pot ser detonat fins i tot alveure la fotografia d'una aranya. Els afectats procuren mantenir-se apartats dels llocs on poden trobar-se aranyes, o on han vist teranyines.

Acrofòbia(a les altures): Sol presentar-se en situacions com ara les de treure el cap a un balcó, estar en un mirador elevat o al costat d'un precipici. Genera forts nivells d'ansietat y els especialistes ho tracten amb exercicis de "habituació".Acluofòbia( a l’obscuritat): és un temor que apareix davant situacions en què ens enfrontem a les zones o llocs foscos. Ho podríem relacionar amb una necessitat de companyia per a sentir-se segur de que no passarà res, per això moltes persones dormen amb la llum encesa, la televisió encesa, la persiana oberta, etc. O es necessiten quedar adormits parlant per telèfon amb algú.

Claustrofòbia(alsllocs tancats): Aquesta fòbia pot ser conseqüència d'una mala experiència (com quedar-se tancat en un espai tancat) o indirectament (per escoltar relats de persones a les que els hagi passat alguna cosa semblant). Les persones que pateixen d'aquesta por solen evitar els ascensors, el metro, els túnels, les habitacions petites, fins i tot les portes giratòries els poden presentar dificultats. Notenen por de l'espai tancat en si mateix, sinó a les possibles conseqüències negatives per trobar-se en aquest lloc.

Necrofòbia(a la mort): és la por a la mort, a les coses mortes (per exemple, cadàvers) així com a certes coses associades a la mort (per exemple, taüts). La necrofòbia pot fer sentir als subjectes tremendament nerviosos. Aquesta fòbia pot haver desenvolupat després de veure a algúmorir o alguna lletja cosa morta davant seu. Això pot haver comportat un trauma emocional llavors.

Brontofòbia(als llamps i trons): Algú amb aquesta fòbia estarà alarmat tant abans com durant les tempestes. Si es troben a l'aire lliure durant una tempesta elèctrica, patiran els símptomes de l'ansietat, mentre que si estan dins de la casa, és possible que tendeixin a amagar-se sota el llit,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • 7 Wonders
  • Little wonders
  • 7 Wonders
  • Colombian Wonders
  • Yo y my otro yo
  • My and my gin
  • My World, My Rules
  • Wonders of the world

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS