Nazismo

Páginas: 5 (1037 palabras) Publicado: 7 de mayo de 2014

NAZISME











Roger Aldean Anisi
1er Batx D
HISTÒRIA PEL MÒN CONTEMPORANI






ÍNDEX

Nazisme

Història

Característiques

Neonazisme











El nazisme o nacionalsocialisme (de l'alemany Nationalsozialismus)és la ideologia i pràctiques del Partit Nazi d'Adolf Hitler; i les polítiques adoptades pel govern de l'alemanya nazi des de 1933 fins el1945, un període també conegut com Tercer Reich. El nom oficial del partit era Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP) — "Partit Nacional Socialista dels Treballadors Alemanys". El nacionalsocialisme estava relacionat amb el feixisme, per bé que alguns autors l'han considerat la versió més radical i violenta d'aquest, sobretot per les consideracionsracistes,especialment antisemites. Alguns altres elements definidors d'aquesta ideologia són l'antiparlamentarisme, el nacionalisme ètnic, l'oposició al liberalisme social, polític i econòmic, l'anticomunisme, la ideologia de la sang i del sòl o l'eugenèsia de "vida no mereixedora de vida" que va culminar en l'Holocaust.
El terme nazi fou encunyat per primer cop pel ministre de propaganda Joseph Goebbels, que el va fer servir pera referir-se als membres del seu partit, el Partit Nacionalsocialista dels Treballadors Alemanys (NSDAP), durant un dels seus discursos. Per extensió, la paraula nazi va començar a utilitzar-se amb tot el que es relacionava amb el règim i la ideologia nacionalsocialistes. El discurs nazi promulgava la conquesta de Lebensraum ("espai vital") per a la raça ària al mateix temps que la desaparició detots els individus, grups i ètnies considerats indesitjables al Tercer Reich, que va culminar en genocidi a gran escala, amb la creació de camps de concentració i camps d'extermini.

HISTORIA

Aquesta ideologia apareix a l'Alemanya dels anys 30, just quan a les dures condicions de pau que se li havien imposat a Alemanya després de la Primera Guerra Mundial, s'hi van sumar els estrallseconòmics provocats pel Crack del 1929 i la Gran Depressió. El gener del 1933, Hitler va ser nomenat primer ministre d'Alemanya pel President de la Primera República, Paul von Hindenburg, gràcies a la seva victòria electoral i al suport d'altres partits polítics. Quan el President de la República va morir el 2 d'agost del 1934, Hitler va unificar els càrrecs de Canceller amb el de President.
Apareixcentrat al voltant de la figura d'Adolf Hitler i la seva obra Mein Kampf (en alemany, La meva lluita), que recull les seves idees centrades en l'atac al comunisme, cosa que li va suposar l'ajut d'una part de les classes altes. Alemanya va entendre que la seva derrota en la Primera Guerra Mundial, havia estat humiliant. El Tractat de Versalles havia estat especialment dur amb els alemanys. Tanmateix,el país havia quedat arrasat i la seva economia estava enfonsada. La nova República de Weimar, organitzada com un règim democràtic liberal, va haver de fer front a aquesta situació problemàtica, i amb no massa èxit. En aquest context de crisi, apareixen a Alemanya els nazis, com ho havien fet els feixistes a Itàlia. L'any 1919, Drexler va crear un partit que, un cop sota la direcció de Hitler(l'any 1921) va passar a ser el NSDAP, el partit nazi, des del que els nazis van intentar assolir el poder. L'any 1923, Hitler ho va intentar amb un cop d'estat (putsch de Munic), però va fracassar.
La recuperació econòmica que va experimentar el país a partir del 1924 (amb l'inestimable ajut del nordamericà Pla Dawes), va reduir les accions dels nazis. La crisi econòmica a partir del 1929 va ferreactivar l'oposició. Els nazis van anar guanyant adeptes entre una població abocada a l'atur i a la misèria. Gent de diversa extracció social va anar combregant amb els missatges demagògics dels nazis, que prometien a tothom solucions a la crisi.

CARACTERISTIQUES

El nacionalsocialisme alemany presenta característiques similars al feixisme italià:
Primacia de l'Estat sobre l'individu i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • NAZISMO
  • nazismo
  • nazismo
  • El nazismo
  • nazismo
  • nazismo
  • Nazismo
  • Nazismo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS