Nietzsche

Páginas: 11 (2502 palabras) Publicado: 23 de abril de 2012
Tema 6 Nietzsche
1. Context històric
2. Vida
3. Obres
4. La filosofia de Nietzsche
1. CONTEXT HISTÒRIC
Nietzsche (1844 – 1900). A l’Europa d’ell a la meitat del segle XIX, se la coneix com Europa dels nacionalismes. Al segle XIX hi ha molts països europeus que desenvolupen un fort sentiment nacionalista, a partir del moviment romàntic: moviment que valora delstradicions i les llegendes populars i exaltava el desig d’expandir-se com a país. D’aquest sentiment, FÇ i GB exploten les seves colònies dels altres continents, i Alemanya i Itàlia, que han estat recentment constituïdes com a nacions, també exploten la seva expansió colonial.
En el segle XIX, es determina aquest com a inici de l’era de la ciència: gran creació científica i sorgiment del positivisme(teoria centrada en fets reals i concrets que poden ser explicats mitjançant lleis), però aquesta característica no és la única, la denuncia econòmica i social del moment defineixen una segona característica pròpia del segle XIX: L’ACTITUD DE SOSPITA I DENÚNCIA.
SOSPITAR és intuir que les coses no són tal i com semblen, l’actitud comporta cercar el fons amagat de les coses. A finals del XIX,apareixen 3 pensadors que comparteixen la crítica radical i sistemàtica a institucions i valors que es consideraven tradicionals.
* MARX: sospita que el món es mou per l’economia i no per les idees de les persones.
* NIETZSCHE: sospita dels valors tradicionals (contra romanticisme)
* FREUD: sospita que existeix un món inconscient on es refugien els instints i desitjos que governen elsnostres actes.
Se’ls coneix com: FILÒSOFS DE LA SOSPITA.
En el segle XIX van aparèixer unes teories filosòfiques que tenien en comú el fet d’oposar-se a les teories positivistes (tot és explicable mitjançant lleis). Aquestes teories son el vitalisme i historicisme.
Vitalisme: la vida no es pot explicar considerant només els elements racionals (lleis). La vida no es pot mesurarmatemàticament. És l’afirmació de la vida per sobre de tot.
2. VIDA
Neix el 1844 a Röken, en el si d’una família de pastors protestants, rep una educació religiosa, i la seva germana l’influencia molt per la seva gran formació humanística que té.
Comença els estudis de la teologia a Leipzig, però arriba un moment en que s’oposa a la seva família i no vol ser pastor i deixa els estudis. Allà coneix aShopenhauer i Wagner.
Als 24 anys esdevé catedràtic, a la universitat de Basilea, en filologia clàssica.
La salut dèbil el porta a renunciar a la càtedra i a la recerca d’un clima càlid i lluminós que l’ajuden amb la salut. Passa per Alemanya, Itàlia i Àustria. Mor al 1900 víctima de la seva salut.
3. OBRA
4.1 1A ETAPA: PERÍODE ROMÀNTIC
Influència de Shopenhauer i Wagner.
Obra:“Genealogia de la tragèdia” i “Sobre la veritat i la mentida en sentit extramoral”,
El tema d’aquest llibre és l’afirmació que no existeix cap veritat racional, només existeixen paraules, la veritat és un simulacre.
4.2 2A ETAPA: AUTOCRÍTICA I RUPTURA AMB ELS SEUS ÍDOLS
Els ídols eren Shopenhauer i Wagner.
Obra: “La Gaia Ciència”
El tema del llibre és que els pensaments científics sóndecadents i negatius.
4.3 3A ETAPA: PERÍODE SEL “SI”
Obra: “Així parla Zaratrustra”
És la obra fonamental que ajunta els grans temes de Nietzsche: la mort de Déu, el superhome, la voluntat de poder i l’etern retorn.
4.4 4A ETAPA: PERÍODE CRÍTIC, DEL “NO”
Atac a la moral tradicional i a tota la cultura tradicional en general.
Obra: “Genealogia de la moral”
Tema de fons: críticaradical als valors tradicionals de la moral europea.
4.5 ETAPA PÒSTUMA: MANIPULACIÓ DEL SEU PENSAMENT
Obra: “La voluntat de poder”
És una obra inacabada, però publicada igualment. Es manipula el seu pensament. El llibre va ser manipulat per la seva germana amb la intenció d’apropar el pensament de Nietzsche als ideals nazis. Apareix el nihilisme.
4. LA FILOSOFIA DE NIETZSCHE...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Nietzsche
  • Nietzsche
  • Nietzsche
  • Nietzsche
  • nietzsche
  • Nietzsche
  • Nietzsche
  • Nietzsche

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS