Nietzsche

Páginas: 7 (1608 palabras) Publicado: 2 de mayo de 2012
COMENTARI DE TEXT DE NIETZSCHE
Quan els oprimits, els humiliats, els violats parlen entre ells, moguts per l’astúcia venjativa de la impotència, i diuen: “Siguem diferents dels perversos, és a dir, bons! I bo és aquell qui no viola, qui no fa mal a ningú, qui no ataca, qui no es rescabala, qui atorga la venjança a Déu, qui
s’amaga com nosaltres, qui s’aparta de qualsevol cosa perversa i noexigeix gaire a la vida, igual com nosaltres, els pacients, els humils, els justos”, si s’escolten aquestes paraules d’una manera freda i sense cap animadversió, pròpiament no signifiquen res més que això: Nosaltres, els febles, som veritablement febles. És bo, doncs, que no fem res que sigui inadequat a les nostres forces”. Però aquesta acerba constatació de la realitat, aquesta intel·ligència demínima categoria que fins o tot la tenen els insectes (els quals en un perill molt gran es fan el mort, per tal de no fer “massa”) s’ha revestit gràcies al poder que té la impotència de falsificar-ho tot i de mentir amb el faust de la virtut que renuncia, que calla i que espera, com si la mateixa feblesa del feble (...) fos un mèrit voluntari, quelcom pretès, elegit, un acte, un guany. Aquesta menad’home necessita la fe en el “subjecte” indiferent, capaç d’elegir lliurement (...). El subjecte ha estat potser per això el dogma millor que ha existit a la terra, ja que a la quantitat enorme dels mortals, als febles, als oprimits de tota mena feia possible aquell sublim autoengany que consisteix a interpretar la mateixa feblesa com a llibertat i llur manera de ser concreta i determinada com unmèrit i un guany.
F. Nietzsche, La genealogia de la moral , I, p. 72

1.Expliqueu breument –al voltant de 40-80 paraules- les idees principals del text i com hi apareixen relacionades. (2 punts)
En aquest fragment, Nietzsche afirma que el concepte de subjecte -qui pensa, vol i actua- és un invent dels que ell anomena “febles” per tal de suportar i amagar la seva debilitat. Tot i que els feblesno tenen més remei que no atacar, no venjar-se i conformar-se, s’enganyen i ho falsifiquen tot, declarant que això ho fan perquè volen, perquè ho han triat, perquè són algú.
2.Expliqueu breument el significat, en el text, de les paraules o expressions següents –al voltant de 5-15 paraules en cada cas. (1 punt)
• Impotència: incapacitat per realitzar el que hom vol
• Subjecte: qui coneix, pensai actua
3.Per què diu Nietzsche “El subjecte ha estat potser per això el dogma millor que ha existit a la terra, ja que a la quantitat enorme dels mortals, als febles, als oprimits de tota mena feia possible aquell sublim autoengany que consisteix a interpretar la mateixa feblesa com a llibertat”? (En la vostra resposta, haureu de referir-vos als aspectes del pensament de Nietzsche que siguinpertinents, encara que no apareguin explícitament en el text. (3 punts)
Nietzsche li sembla més pervers és com hem estat capaços d’enganyar-nos, transformant, gràcies a la força del sentiment amarg que és el ressentiment, allò que era bo, propi dels, en dolent, i allò que era dolent, en bo; és a dir, tot invertint els valors.
Els temes del pensament nietzschià són la mort de Déu, la transvaloració,el superhome, l’etern retorn i la voluntat de poder. Es tracta d’una filosofia radical (que va a l’arrel). Reconegudes la mort Déu i els valors ell pensa com es podria viure més enllà del bé i del mal. Per això anuncia el superhome, aquell capaç de viure-hi, i de donar valor a cada instant de manera que pogués desitjar que fos etern (l’etern retorn). El superhome és aquell completament lliure,que té voluntat de poder, La Genealogia de la moral és l’obra on Nietzsche explica com els valors morals més purs han sorgit de la impotència i del ressentiment, de la manca de força vital. Per procedir a aquesta transformació ha calgut també inventar el concepte filosòfic del subjecte, que és una peça més que ha servit per enganyar-nos, per convèncer-nos a nosaltres mateixos que la nostra...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Nietzsche
  • Nietzsche
  • Nietzsche
  • Nietzsche
  • nietzsche
  • Nietzsche
  • Nietzsche
  • Nietzsche

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS