Nocions Bàsiques Borsa.

Páginas: 8 (1900 palabras) Publicado: 11 de noviembre de 2012
La borsa
La borsa és el mercat on es compren i venen les accions de les empreses. Que es l’acció? L’acció es la part en la que es divideix el capital d’una empresa. Quan dividim aquest capital entre el nombre d’accions sorgeix l’anomenat “valor nominal”, encara que en borsa és més important el valor que estan dispostos a pagar els inversors el “valor de cotització”.
Tots els dies es podencomprar i vendre accions per això el preu pot variar “negociar accions”, per això nosaltres podrem convertir els diners en accions i les accions en diners.
Per a que serveix tot això? A les empreses se lis obri una via per obtenir diners en les anomenades “ampliacions de capital” que es demanar més diners als seus inversors, aquests de manera voluntària poden acudir o no.
L’altre part de tot aquestinvent, nosaltres, cerquem obtenir liquidesa terme que significa convertir les nostres accions en diners i a ser possible en major quantia que la que varem invertir al principi.
Oscil•lacions dels valors borsàtils?
Abans d'explicar les claus que produeixen la pujada o baixada de la borsa comencem per distingir entre renda fixa i renda variable.
La renda fixa és aquella que posseeix unarendibilitat fixa i sense risc, per contra la renda variable és la qual proporciona la borsa amb contínues fluctuacions o canvis en les cotitzacions. Per tant uns tipus d'interès alts en lletres, bons i obligacions (renda fixa) faran competència a la renda variable produint que aquesta sigui menys atractiva, caient els preus de les accions. L'altra variable són els resultats de les companyies quecotitzen en borsa, els exemples més fàcils d'entendre són el de l'empresa elèctrica després d'un hivern molt plujós o les collites en empreses relacionades amb el mitjà agrícola que provoquen que els beneficis augmentin i el preu pugi per una expectativa futura optima de l'empresa.
El PER
Contem amb un índex que ens indica si la borsa i la nostra operació de compra és cara o no, és a dir si estempagant un preu exagerat per la nostra adquisició borsària. És el PER que correspon a les inicials en Anglès de Price Earning Ràtio que traduït significa relació preu-benefici. El PER el que ens indica és el nombre de vegades que el benefici està comprès en el preu de l'acció o dit d'altra manera el nombre d'anys necessari per a recuperar la inversió tenint en compte els beneficis de l'empresa. Anema veure això últim amb un fàcil exemple, si adquirim un negoci per 100 milions i ens va reportar 10 milions de benefici anuals, en deu anys recuperarem la nostra inversió, és a dir el PER és de 10. Si suposem ara que podem obtenir 20 milions a l'any, el Per se reduirà a 5 anys, el que ho fa més atractiu i un millor negoci per a nosaltres. El funcionament del PER en la borsa és exactament el mateixal del nostre exemple només que hem de comparar PER entre empreses del mateix sector. Recordem per tant que com més baixi el PER, la compra està sent més barata i que les expectatives de beneficis són millors.
Evolució de la borsa.
Els índexs són els instruments encarregats de resumir l’ ocorregut en una sessió ja sigui de manera general "índexs generals" o per sectors "índexs sectorials". Apart dels quatre índexs de les quatre borses espanyoles existeix altre índex l'IBEX 35 que recull l'evolució diària dels 35 valors més importants del mercat, sent vital per al pes del valor en l'índex les variables com poden ser el volum de diners que mouen, capital social i freqüència de contractació.
Invertir.
Passem a mostrar alguns consells a l'hora d'iniciar-nos en el mercat borsari. Elprimer que hem de tenir clar és saber aguantar, així els diners en accions no deu necessitar-se de forma urgent. L'inversor gana i perd quan es realitza la venda, abans aquests mateixos guanys i pèrdues són només latents. Dita això enunciem alguna pautes de comportament aconsellables:
Acudir a la borsa quan aquesta no sigui focus d'atenció ni portada en els mitjans de comunicació.
Saber...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Borsa
  • bors
  • Borsa
  • bors
  • guerra de los bors
  • Fira de la borsa
  • Competènies Bàsiques
  • La borsa "català"

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS