ola desde hoy

Páginas: 6 (1286 palabras) Publicado: 1 de noviembre de 2013
EL MODERNISME

El Modernisme és un moviment que va sorgir a Catalunya a finals del segle XIX (1890-1910) amb la voluntat de transformar la cultura i l’art tradicionals en una cultura nacional moderna. La majoria d’intel·lectuals, escriptors i artistes, fills de la burgesia, es van obrir als nous corrents artístics i literaris europeus. El seu objectiu era fer de Catalunya un país europeumodern, sobretot per distanciar-se de l’anquilosada cultura espanyola.
[Factors històrics → La Restauració borbònica de la monarquia borbònica el 1874 va comportar un període d’una relativa pau social i la burgesia catalana va assolir una bona posició econòmica. Fruit d’aquesta situació es va celebrar l’Exposició Universal de Barcelona del 1888: la ciutat començava a ser coneguda a Europa i els aireseuropeus també van arribar a Catalunya.]
Hi havia dues tendències estètiques i socials contraposades. Les dues tenien el mateix objectiu, però anant per camins diferents.
Tendència vitalista-regeneracionista. Impulsada pels intel·lectuals de la revista l’Avenç i per les idees del filòsof alemany Nietzsche. Creien que el poder de l’artista podia transformar la societat. Joan Maragall en serà elrepresentant.
Tendència simbolista-decadentista. Defensava que l’artista s’ha de refugiar en la “religió de l’art”, davant la indiferència amb què és rebuda la seva obra. Per tant, hi ha una despreocupació per la situació social. El centre d’aquesta tendència va ser a Sitges, on Santiago Rusiñol va crear el “santuari” de l’art modernista i hi va organitzar les Festes Modernistes de Sitges.

JOANMARAGALL (1860-1911)
Joan Maragall i Gorina, nascut a Barcelona, era fill d’un fabricant de teixits, però ell no va voler seguir el negoci familiar. Va estudiar la carrera d’advocat, que va exercir poc temps, i es va dedicar al periodisme i a la literatura. Va ser secretari de redacció del Diario de Barcelona (diari d’ideologia conservadora), però va col·laborar també a L’Avenç, la revistad’idees avançades, impulsora del moviment modernista, fent conèixer autors europeus com Nietzsche. Representa l’intel·lectual típic modernista amb les seves contradiccions.


Obra en prosa
Maragall va explicar va explicar el seu concepte de poesia a Elogi de la paraula (1903) i a Elogi de la poesia (1909): la poesia, diu, és fruit de la inspiració i es presenta com una energia que rep el poeta en elmoment d‘escriure. Quan el poeta transmet aquest estat amb paraules, aquestes responen al concepte de “paraula viva”.
Obra poètica
- Poesies (1895). Hi abunden les descripcions de paisatges naturals. “La vaca cega” és un dels seus poemes més populars.
- Visions i cants ((1900). Una de les seves obres cabdals, consta de dues parts. A les Visions hi tracta diversos mites que formen el que ellanomenava les “mares de l’ànima catalana” (el Comte Arnau, per exemple). Els Cants són poemes escrits per ser musicats (“El cant de la senyera”, himne de l’Orfeó Català). També hi inclogué l’”Oda a Espanya”, escrita arran de la desfeta colonial del 1898.
- Seqüències (1911). Escrit poc abans de morir, destaca la seva actitud vitalista davant la vida en contraposició a la mort. “Cant espiritual”, “Lacascada de Lutour”, “Excelsior”.

LA GUERRA CIVIL:
JOAN OLIVER (PERE QUART)
Joan Oliver i Sallarès (Sabadell 1899- Barcelona 1986) era fill d’una família de la burgesia industrial. Va estudiar Dret, però de seguida es va interessar per la literatura i va començar a col·laborar a diferents publicacions.
Va formar part del Grup de Sabadell, vinculat a l’avantguarda amb una actitud provocadorai divertida. La Guerra Civil trencarà amb tot això i afectarà molt en la seva evolució com a escriptor. La situació política l’obligarà a exiliar-se, primer a França i, més tard, a Xile, on residí fins al 1948, any en què va decidir tornar. Sempre va ser un gran lluitador antifeixista.
El 1970 va rebre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Més tard va refusar la Creu de Sant Jordi...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • joven desde ayer y de hoy
  • ola marial como estas desde el peñol
  • DESDE EL PRIMER TRAPICHE AL AZUCAR DE HOY
  • El méxico de hoy desde la perspectiva de la revolución
  • Novela desde 1975 hasta hoy
  • desde hoy
  • Desde Hoy
  • La Ola (Die Welle), Una Vista Desde El Liderazco

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS