olallaa

Páginas: 5 (1043 palabras) Publicado: 12 de enero de 2014
 Mario Castellà

BARCELONA AL SEGLE XIX


1.-A quin any s'enderroquen les muralles de la ciutat de Barcelona?
1854 Van començar a enderrocar la muralla de Barcelona

2.-Quins projectes és van presentar? I quin va ser el guanyador?
Per exemple Antonio Roviras o el de Miquel Garriga i Roca, pero es van presentar mes projectes. El guanyador va ser el treball de AntonioRoviras i Trias.

3.-Nom de l'autor i característiques principals del projecte definitiu.
El Pla Cerdáva ser el projecte definitiu i va ser de Ildefons Cerdà, i les característiques principals eren:

Es conserva el casc antic que s'articula amb la ciutat nova o Eixample mitjançant amples eixos viaris: la Diagonal, els eixos de la Reforma, el passeig de San Juan i les rondes.
-Es comunical'Eixample amb el mar mitjançant l'avinguda del Paral·lel i s'obre la sortida cap el Nord a través de la Meridiana.

-Es dóna més amplada als carrers Urgell i Balmes per acollir els transports públics.

-Contempla la construcció del canal per desviar les aigües de muntanya i la gran estació de ferrocarrils.

-Es bisellen les cantonades per donar més visibilitat al tràfic i més facilitat a larelació entre veïns.

-L'Eixample s'organitza en illes uniformes quant al tamany, però amb formes i tipologies diferents, que converteixen la monotonia viària de la quadrícula en un joc de volums variat i atractiu. Illes quadrades amb vèrtexs xamfranats que són anomenades malles i que ocupen aproximadament una superfície de 114 x 114 m. La seva gran virtud: combinar els blocs de vivendes amb zonesverdes

-Traçat de grans avingudes, que continuen funcionant en l'actualitat, per connectar ràpidament totes les zones de la ciutat. La xarxa de carrers, amb 20 m. d' amplada entre els edificis (10 m. per als vianants, 5 m. a cada vorera, i 10 m. per als mitjans de transport), es disposen uns paral·lels i d' altres perpendiculars al mar

-Els serveis públics (hospitals, casernes, places,esglésies, escorxadors, etc.) s'integren en la retícula de l'Eixample i són de fàcil accés per als habitants de la ciutat policèntrica.

-La localització poc sistemàtica d'alguns equipaments i parcs. El projecte de 45 passatges públics i privats.

-Preveu la urbanització de Poble Nou, on s'estaven traslladant les indústries de La Ribera i El Raval, amb la mateixa estructura que l'Eixample.4.-Quins problemes polítics van haver-hi en l'adjudicació de l'urbanització de Barcelona?
Com que el Pla Cerà va ser imposat des del Gobern General de Madrid, en contra del pla de Antonio Rovira i Trias que havia guanyat el concurs del Ajuntament de Barcelona, va tenir molta polèmica. Van estar mes o menys un segle per desenvolupar tot el projecte. Al llarg de tot aquest temps, el pla s'ha anattransformant i moltes de les seves directrius no es van aplicar.

5.-Què és la “Mansana de la Discòrdia” Per quines obres està formada?
És el nom que rep un tram del passeig de Gràcia de l'Eixample de Barcelona situat entre els carrers d'Aragó i de Consell de Cent. Es tracta d'un conjunt de 5 edificis: casa Lleó Morera de Domènech i Montaner, casa Mulleras d'Enric Sagnier, casa Bonet de Marcel·liàCoquillat, casa Amatller de Puig i Cadafalch i casa Batlló d'Antoni Gaudí.

6.-En els edificis de la Mansana de la Discòrdia apareixen elements que s'identifiquen amb el propietari de l'edifici i fan referència als invents tecnològics de l'època. Digues quins i acompanye'ls de fotografies.

- Casa Lleó i Morera

A la façana hi trobem continues al·lusions al cognom de la família, representantla flor de la morera amb diferents materials, o les al·legories dels invents del segle XX. La façana està coronada per un templet que excedia l’alçada permesa per l’Ajuntament de Barcelona i pel que es va haver de demanar el permís necessari.



- Casa Mulleras



La façana té com element més destacat la tribuna central, que serveix de balcó del pis superior. El balcó corregut el tercer...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS