opinión sobre noticias jurídicas

Páginas: 6 (1363 palabras) Publicado: 23 de abril de 2014
Derecho Procesal Civil

dvallespin@ub.edu

LEC, CE, LOPJ / "Litigación Civil", David Vallespin, 2012.
Criteris avaluació: 3 proves AC.
1 AC: 10% dia 10 de març. Comentari personal i individual d'un mínim de 10 pàgines i màxim de 15 (2 espais). Analitzar el tractament de les noticies jurídiques en els mitjans de comunicació.
2 AC: 30% dia 7 abril. Prova qüestionari (preguntes curtes)sobre una monografia jurídica. "El juicio verbal, teoría y práctica, David Vallespin Pérez, 2013.
3 AC: 10% dia 12 de maig. Cas pràctic per resoldre amb la llei.
Prova de síntesi: 50%. Prova escrita 3 preguntes teòriques a desenvolupar o comparar que coincideixen amb un epígraf del programa.

Introducció al dret processal.

Es pot explicar desde dos punts de vista: un fonament de caràctersociòlogic i un altre de caràcter jurídic. Pel que fa a la sociologia parlem d'un instrument de resolució de conflictes intersubjectiu. Aquest instrument es el procés, que a més és la fòrmula d'ultim grau de resolució (hi ha altres possibilitats).
Hi ha una prohibició generalitzada d'autotutela (amb excepcions; per ex legítima defensa).

Hi ha tres formules de resolució de conflictes, més enllà del'autotutela, que són conegudes com; autocomposició, heterocomposició i el procés.

Autocomposició: Aquelles formules de resolució de conflictes en les que no intervé cap tercera persona. Hi ha d'haver una certa predispoció a arreglar el conflicte sense arribar al procés. No sembla que serveixi per solucionar els problemes més greus

Heterocomposició: A diferència de la primera, intervé untercer en la resolució del conflicte, per recolzar a les partes que són incapaces de solucionar-les per sí mateixes. No són úniques, sino que dins d'aquesta hi ha subcategories: mediació, conciliació i arbitratge. Totes tres són heterocompositives però funcionen de forma diferent. A la mediació intervé un tercer que s'ofereix voluntàriament a les parts en conflicte per resoldre'l tot i que la sevasolució no vincula a les parts. A la conciliació intervé un tercer però aquest és cercat per les parts, sent aquesta la diferència amb la mediació ja que el que propongui el conciliador tampoc vincularà. Finalment, en el cas de l'arbitratge existeix la intervenció d'un tercer (àrbitre) que tenen una força derivada d'un contracte que han pactat les parts (clàusula de submisió de la qüestiólitigiosa a l'arbitratge) i que la seva solució és vinculant a les parts, la qual s'anomena el "laude arbitral" tenint aquesta resolució la mateixa força que una sentència judicial.

Procés: Algun sector de la doctrina, introdueixen el procés en l'heterocomposició. Tot i això s'ha de diferenciar ja que la força del jutge no te res a veure amb els altres tres actors (no s'ofereixen voluntàriament nitampoc podem dir que les parts les han cercat, els jutges ja existeixen sent dissenyats per l' Estat per a que els ciutadans no utilitzin l'autotutela i donant-lis aquesta fòrmula de resolució de conflictes) ja que tenen la potestat jurisdiccional amb una sentència vinculant. És l'Estat qui administra la justicia a través dels jutges.

En quant al fonament jurídic trobem dues explicacions delprocés: una subjectiva i una objectiva. És a dir, una fonamentació jurídica subjectiva o objectiva estan totes dues relacionades entre sí. La primera es caracteritza per satisfer els nostres interessos legítims, reconèixer els nostres drets. Aquesta visió es relaciona directament amb l'article 24 CE, que és el dret d'acció. No es pot desconectar amb la visió jurídica objectiva, que està relacionadadirectament i en aquest cas, parlarem del dret des d'un altre punt de vista: és l'aplicació de lordenament jurídic ( el dret objectiu; cumpliment de les normes jurídiques).

En conclusió, un procés parteix des d'un interés en satisfer un interés legítim i acabarà amb l'aplicació de la visió objectiva; la norma jurídica.

El dret processal està en íntima connexió amb el dret substantiu (dret...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • opinión sobre noticias de la economía
  • Opinión Sobre Noticia Informativa
  • Opinion sobre una noticia
  • noticia opinion
  • Seminario Rural Sobre Noticias Del Campo Y Una Opinión Personal De Las Mismas.
  • Discusion Sobre El Significado, Semejanzas Y Diferencias De Informacion, Comunicación, Noticia Y Opinion.
  • Noticias económicas-opinion
  • 20 noticias de voleiboll con mi opinion

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS