orgànuls de les cel·lules

Páginas: 2 (400 palabras) Publicado: 9 de noviembre de 2014
ORGÀNULS DE CEL·LULES EUCARIOTES

Nucli: es la estructura més destacada de la cel·lula tant per la seva morfologia com per les seves funcions. Es generalment gran i amb forma arrodonida, estàembolicat per la envoltura nuclear. La seva funció es emmagatzemar l'informació genètica i dirigir les activitats citoplasmàtiques a través de les proteïnes.

Nucleól: Es troba dins del nucli i soltenir una forma irregular. La seva funció principal es produïr ribosomes i hi poden aveure un, molts, o cap nucleól.

Reticle endoplasmàtic rugós: compost de llargues membranes unides entre si. Escarateritza per la seva producció de ribosomes que transporten proteïnes cap a altres estructures on siguin necesaries.

Reticle endoplasmatic llis: es una red tubul·lar constituïda per tubs molts fins,es diferencia del reticle endoplasmàtic rugós perque es troba més lluny del nucli i no conté ribosomes a les seves parets.La seva funció es la de sintetitzar lípids que envolten altres estructures.Aparell de Golgi: consisteix en una mena de sacs aplanats que recullen substàncies del reticle endoplasmàtic i s'encarrega del seu acabat i secreció.

Ribosomes: són petites partícules on tenenlloc la síntesi de proteïnes. Poden trobar-se lliures en el citoplasma o adherits a les membranes del reticle endoplasmàtic.

Mitocondries: té forma allargada i una doble membrana, la interna presentainvaginacion anomenades crestes. Es el centre del metabolisme respiratori de la cel·lula i la seva funció es degradar glucosa i convertir·la en energia.

Lisosomes: tenen forma esfériques iconsistexen en realitzar la “digestió” de la materia orgànica trencant enllaços , és a dir, degrada tot allò que detecta com un organisme estrany.

Vacuoles: son més petites que els de les cel·lulesvegetals i es troben escampades al citoplasma. Les seves funcions principals son: emmagatzematge, transport, alimentació i secreció de substancies.

Centriols: estructures de formes cilíndriques que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Cel·lula
  • La cel·lula
  • La Cèl·Lula
  • La Cel·Lula
  • Cel·Lula
  • Cèl·lula
  • La cel·lula
  • La cèl·lula

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS