Organs de l'estat

Páginas: 16 (3972 palabras) Publicado: 8 de diciembre de 2011
ÒRGANS DE L’ESTAT

Espanya = monarquia parlamentària

- LA CORONA:

La monarquia entra en un procés de pèrdua de poder i així arribem a la monarquia parlamentaria.

Procés:

1) Monarquia absoluta: Concentració de poder de l’Estat en el rei. Era el titular de tots els poders. Ell era l’Estat i exercia aquest poder sense límits ja que ell era la font de tots els poders. No hi havianingú per sobre del monarca .

2) Monarquia constitucional pura: El monarca ja no té en el seu poder tots els poders de l’Estat. La llei passa a ser una voluntat compartida entre ell i el parlament. Per tant, manté la funció executiva però ha de compartir la legislativa.

Per què neix la separació de poders? Perquè com que no hi havia possibilitat de fraccionar el poder, esprodueix una evolució en instaurar la monarquia en extensions de terreny cada vegada més grans (ja que s’anaven conquerint territoris). Es produeixen governs lliures o despòtics (feudals) i la tendència és que cada vegada els reis tenien menys poder fins que s’arriba a un moment de desposseiment de poders.

3) Monarquia parlamentària: Tots els poders del rei provenen de la Constitució. El reija no és el titular de la funció ejecutiva, legislativa, judicial… “El rei regna però no governa”. Els seus actes són debuts ja que les seves competències són arbitrals, moderadores i simbòliques.

La Constitució de 1978 configura la Corona amb 3 característiques bàsiques:

- La Corona és un òrgan constitucional: No subirà, no per sobre de la Constitució i ha d’actuar segons els principisde la Constitució.

- És un Òrgan hereditari: No hi ha cap elecció per designar el monarca, s’arriba al tro per herència i d’una manera automàtica.

- És vitalissi: El càrreg del rei no està subjecte a responsabilitat. Fagi el que fagi no se li pot exigir. Ex: No pot a anar a la presó.

RESPONSABILITAT DEL REI

- La personalitat del rei és inviolable (hi ha una especial protecciójurídica de la seva persona – protecció penal reforçada) i no està subjecte a responsabilitat

- La minoria d’edat del rei és fins als 18 anys. En cas de que fos menor, entra en joc la regència (pare, mare o el parent més proper)

- La innavilitació en cas de que es produeixi ha d’estar reconeguda per les Corts Generals i ha d’entrar a exercir la seva funció la regència. L’exerciràfins que el princep hereu sigui major d’edat.

REQUISITS PER SER REGENT:

Cal ser espanyol i major d’edat.

Regència legítima = la que es dona amb els familiars més propers.

Si no hi hagués successor, qui ocuparà el lloc serà nomenat per les Corts Generals i haurà d’estar composada per 1, 3 o 5 persones.

Ser regent i tutor és incompatible. Excepte en el cas del pare, la mare o delsantecedents directes del rei.

Si el regent s’innavilita, cal que es segueixi el mateix procés que amb el rei.
La regència d’1, 3 o 5 persones es regularà per les seves pròpies lleis i per la Constitució.

La regència també és inviolable i irresponsable. Té la mateixa posición constitucional que el rei.

3 CLASSES DE TUTORIA:

Tutoria testamentaria: El rei difunt deixa en el testament quiserà el tutor del rei menor. Cal que sigui major d’edat i espanyol de naixement.

Tutoria legitima: El rei difunt no ha fet testament. Per tant, serà el pare o la mare del rei difunt sempre i quan es mantingui vidu.

Tutoria parlamentaria: Entra en defecte de les dues anteriors. Les Corts Generals seran qui ho nomeni. Ha de ser major d’edat i espanyol de naixement.

QUÈ ÉS REFRENDAR???(contrasignatura)

Els actes del rei han de ser legitims, han d’estar refrendats.
Com que el monarca és irresponsable, sempre ha d’haver algú que es faci responsable dels seus actes.

2 classes de refrendament:

1) Contrasignatura: En actes escrits, s’estampen la signatura del rei i la del president
2) Quan el monarca fa algun acte públic. Consisteix en el fet d’acompanyar-lo. Ho faran el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • organsimos
  • Órgans vestigials
  • Organs Vestigials
  • Transplante De Organs
  • l'administració de l'estat
  • òrgans de govern
  • l'administració de l'estat
  • L'Estat de l'Estat

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS