origenes de catalunya

Páginas: 6 (1443 palabras) Publicado: 24 de marzo de 2014

1. La Catalunya islàmica
L'exèrcit provenen del nord d'Àfrica, l'any 711 va iniciar la seva conquesta a la península Ibèrica. Tot seguit es va dirigir cap a l'actual territori català.
Algunes poblacions van ser sotmeses a la força però la gran majoria van firmar el tractat de submissió que era que el conqueridors respectaven les seves creences i costums, la manera de viure id'organitzar-se, a canvi de cobrar impostos y però tenir controlada la ciutat deixaven soldats.
Catalunya vella: es el nom que se li assignen als territoris que pretereixen a la marca hispànica(des de Pamplona fins a Barcelona),sota sobirania franca, en el moment que es va iniciar la transmissió hereditària del comptats i la seva concentració entorn a la casa de Barcelona, a partir de Wifred el Vellós.Catalunya nova: es el nom que se li dona, a partir del segle XII, als territoris conquerits per Ramón Berenguer IV, fins aleshores pertanyents als regnes taifes de Tortosa y Lleida. La seva població es va islamitzar: Va adoptar la llengua àrab, la religió i els costums islàmics. L’agricultura de la Catalunya Nova va prosperar gràcies a l’extensió del regadiu i a l’adopció de nous conreus. Les alquerieseren explotacions agrícoles.
-Els territoris del sud i de l'oest de Catalunya van restar sota el control d' Al-Andalus al llarg de quatre segles i construïren l'anomenada Catalunya nova.

2. L'origen del comtats catalans
2.1. Creació de la marca Hispànica
Carlemany, rei del francs, va travessar els Pirineus per realitzar diverses expedicions militars conta el Al-Andalus. Va aconseguir elcontrol de Pamplona, Girona, Barcelona..., però no va poder conquerir la ciutat de Saragossa i es va retirar a les seves terres.
Els reis francs van crear un territori fortificat al llarg dels Pirineus per defensar-se dels musulmans. Des de Pamplona fins a Barcelona rebia el nom de Marca Hispànica.
El territori català governat però francs es va dividir en diferents comtats(Girona, Cerdanya,Barcelona, Osona, Urgell...)
Cada comtat estava governat per un comte que era nomenat i destituït pel rei del francs, de qui n'era vassall.

2.2. La independència del comtats catalans
Entre els segles IX i X, els comtes catalans van desvincular-se del regne franc en un procés que es va realitzar en dues etapes:
Els comtats es fan hereditaris
els comtes catalans van anar fent hereditari el seucàrrec. El primer pas el va fer Guifré el Pelós, que va deixar en herència els seus territoris als seus descendents.
Així es va iniciar la dinastia que des d'aleshores va governar el comtat de Barcelona.
Els comtats es fan independents
El comte Borrel II per defensar-se dels musulmans de d' Al-Andalus, va demanar ajuda al seu senyor , el monarca franc. Aquest no disposava de mitjans i li va negarl'auxili.
Aleshores Borrel II va decidir no renovar el jurament de fidelitat al rei franc i se'n considerar independent. Des de llavors el comtes van actuar com sobirans del seu territori.

2.3. El primer repoblament
Cap al segle X van voler repoblar les planes dels seus territoris, que ha conseqüència de les guerres van quedar gairebé deshabitats.
Van estimular als pagesos de la muntanyes atraslladar-se a les planes i prendre possessió de les terres per conrear-les. Aquests pagesos van esdevenir propietaris lliures de petites parcel·les de terra on van instal·lar-se (alous).



3. Feudalització i expansió dels comtats catalans
3.1. la feudalització de Catalunya
Catalunya vella fou un país de pagesos lliures, que es trobaven sota l'autoritat directa del comtes. Però això vacanviar la primeria del segle XI, quan va tenir lloc el procés de feudalització de la societat.
La necessitat de protegir el territori i el desig d'apropiar-se de les rendes agràries va portar als nobles a voler imposar la seva autoritat per sobre de la del comtes.
Per aconseguir-lo es va iniciar un procés violent d'apropiació dels castells, les terres i algunes funcions públiques.
Aquesta...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • catalunya
  • Catalunya
  • Catalunya
  • Origenes
  • Origenes
  • Origenes
  • Origenes
  • Origenes

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS