papapapa

Páginas: 3 (514 palabras) Publicado: 27 de mayo de 2013


Biografia
Bartomeu Rosselló-Pòrcel va néixer el 13 d'agost de 1913 a Ciutat de Mallorca. D'origen humil, va cursar la carrera de Filosofia i Lletres, de la qual es va llicenciar amb premiextraordinari. El 1930 va publicar a Madrid una Antología de poetas mallorquines que va prologar i, en part, va traduir. 

Becat per la Diputació de les Illes, es va traslladar a Barcelona per estudiarFilosofia i Lletres i va viure a la Residència dels Estudiants de Catalunya, on va organitzar la biblioteca i la va dirigir. L'any 1931 va ser delegat de la Federació Nacional d'Estudiants de Catalunyaal Congrés d'Estudiants Hispànics de Madrid. 

A la Universitat va fer dues amistats decisives: Carles Riba, del qual va ser deixeble, i Salvador Espriu. L'any 1933 va participar en un creuer pelMediterrani amb el grup d'universitaris. Alguns dels seus poemes són fruit d'aquesta experiència per terres d'Egipte, Palestina i Grècia. Els reculls Nou poemes (1935) i Quadern de sonets (1934) podenconsiderar-se primeres provatures i revelen les influències rebudes d'una banda de l'anomenada Escola Mallorquina, pel que fa a la contenció del sentiment i la forma treballada, i, de l'altra, lainfluència rebuda del seu mestre de jove, Gabriel Aloma.

L'any 1935 es va traslladar a Madrid per preparar el doctorat sobre l'estil de Gracián, i l'any 1936 hi va tornar per enllestir oposicions a unaadjuntia de càtedra d'institut. Va exercir a l'Escola Plurilingüe i va mantenir contactes amb editors madrilenys. S'autoanomenava "català de Mallorca" i es va preocupar de la incorporació de laliteratura de les illes Balears als corrents peninsulars. 

Quan va començar la guerra civil espanyola, va tornar a Barcelona i va col·laborar en diverses tasques culturals a la rereguarda fins que vahaver d'incorporar-se a l'exèrcit, però, llavors, sobtadament va patir una tuberculosi i va ser traslladat al sanatori del Brull, al Montseny (Osona) on va morir al cap de pocs dies, el primer de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Papapapa
  • Papapap
  • papapapa
  • papapapa
  • papapapa
  • papapapa
  • Papapapa
  • Papapapa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS