Parlament

Páginas: 7 (1715 palabras) Publicado: 4 de noviembre de 2012
APRENEM
A
VOTAR







[pic]
















INTRODUCCIÓ



En aquest quadern, hi trobareu varies unitats, cadascuna de les quals és una fase del procés cap al vot: podreu analitzar la informació que els grups parlamentaris donen a la ciutadania, configurar-vos una opinió pròpia, podreu veure les diferents formes que hi ha de participar en un context de democràciacom el nostre.


Com ja deveu saber, a les eleccions al Parlament de Catalunya hi poden votar les persones catalanes majors de divuit anys. La finalitat de les unitats del quadern és que aprengueu a exercir lliurement el vostre dret a vot de cara al futur. Com podreu veure, el VOT és una de les diferents maneres d’implicació i de participació política en una democràcia, però no es la única.A través dels exercicis podreu conèixer en detall com funcionen les eleccions a Catalunya / Espanya i com està establert el circuit de representació ciutadana.








UNITAT 1: ELEGIM

A QUI ELEGIM?

Elegim els 135 diputats i diputades que formen el Parlament de Catalunya: 85 són elegits a la circumscripció de Barcelona, 17 a la de Girona, 15 a la de Lleida i 18 a la de Tarragona.Elegim a 350 diputats que formen part de Parlament de l´Estat.

[pic]

PER QUÈ ELEGIM EL PARLAMENT?

L’elegim perquè és la institució des de la qual es decideixen les qüestions més importants de Catalunya: el Parlament decideix les lleis amb les quals ens organitzem, decideix qui governarà Catalunya, impulsa les accions del govern que tria i com es controlaran, i decideix també elspressupostos de Catalunya.
El Parlament a l´Estat s´anomena Corts Generals i està format per dues Cambres: el Congrès i el Senat.
Així doncs, i ja que tot això ens implica molt, triem les persones que han d’anar al Parlament a prendre les decisions que nosaltres hauríem de prendre. Com que seria impossible que més de set milions de persones alhora poguéssim parlar i escoltar-nos, acordar i prendredecisions sobre les qüestions més importants de Catalunya, tenim una cambra perquè unes quantes persones que elegim ho facin per nosaltres.
Nosaltres votem donant suport a grups parlamentaris que decideixen quines persones envien com a diputades al Parlament i aquestes voten per decidir qui presidirà la Generalitat, amb quines lleis ens hem d’organitzar, i com s’ha d’anar governant i administrantCatalunya.
[pic]
CADA QUAN ELEGIM?

Cada quatre anys des de l’any 1980, a Catalunya es convoquen eleccions al Parlament.
Quatre anys és el temps que dura una «legislatura» que, en cas de necessitat, pot escurçar-se. Si és així es poden convocar eleccions novament, encara que no s’hagi esgotat aquest període.

[pic]

COM ELEGIM

Per elegir els diputats i diputades ho fem mitjançant el vot.Així, votem per elegir les persones que ens representaran a l’hora de prendre decisions sobre el present i el futur de Catalunya. Es tracta d’una manera de participar en les decisions polítiques que es prenen en el nostre país: amb el vot escollim els nostres representants polítics.

[pic]

QUI POT VOTAR?

Totes les persones que tenen divuit anys com a mínim, empadronades en un municipi deCatalunya i de nacionalitat espanyola. Estar empadronat vol dir que us heu inscrit per donar a conèixer que viviu en un lloc determinat.
[pic]

La ciutadania ha de fer el seu propi procés electoral, és a dir, ha d’informar-se i fer-se una opinió sobre què o a qui ha de votar, ha de saber exactament què vota i tenir consciència que amb aquest fet delega responsabilitats durant un període màxim dequatre anys.
Feu servir la pàgina web www.parlament.cat i el vostre coneixament previ per contestar a les preguntes següents:

h) Escriu els noms dels consellers i conselleres indicant de quin departament són titulars.

Aquestes imatges són de les sessions constitutives i d’investidura de la darrera legislatura (VIII). Les preguntes de la i a la n es poden contestar amb els vídeos...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • PARLAMENTO
  • el parlamento
  • los parlamentos
  • Parlamento
  • parlamento
  • El Parlamento
  • Parlamentos
  • Parlamento

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS