Peguntes Societat Tema 12 1

Páginas: 11 (2596 palabras) Publicado: 25 de abril de 2015
Col·legi El Carme
Tarragona. 43004
Mar, 16-18.

Preguntes societat tema 12




Nom: Claudia Sofía
Cognom: Canals Rosales
Curs: 2n ESO A
Assignatura: Societat
Professor: Xavier Masdeu

Preguntes de societat tema 12
1. Con arriba Isabel al tron de Castella? I com es produeix la unió dinàstica amb la corona d’Aragó?
-Isabel va ser coronada al 1474, com a Isabel II deCastella, després d’enfrontar-se en una guerra civil (1474-1479) a la seva neboda Joana. Per la seva banda, Ferran, hereu del tron de la Corona d’Aragó (integrada per tres regnes associats: Catalunya, València i Aragó) va ser proclamat rei al 1479, a la mort del seu pare va esdevenir Ferran II d’Aragó.
-Així van quedar units els dos regnes més extensos de la Península Ibèrica, però va ser tan sols unaunió dinàstica, ja que les dues corones es van mantenir clarament separades i cada una va conservar les seves pròpies institucions, lleis, fronteres i monedes. Dugueren a terme una política comuna en els afers estrangers, tot i que es van mantenir separades les àrees d’influència respectives: Amèrica per a Castella, i Itàlia i el Mediterrani per Aragó.
2. Característiques dels Reis Catòlics idiferències entre els seus regnes.
-Amb la unió dinàstica de les dues corones es va crear la monarquia hispànica. Aquesta nova entitat política adoptà clarament trets de la monarquia autoritària: l’autoritat reial s’imposà a qualsevol altre poder de l’estat, i la noblesa i l’Església van perdre el protagonisme que havien tingut en l’etapa precedent.
-Però, aquesta aplicació va ser desigual entre elsdiferents territoris: A Castella, Isabel va poder implantar plenament l’autoritarisme monàrquic; a la Corona d’Aragó, en canvi, Ferran no va aconseguir reduir el poder dels nobles i de la burgesia rica de Barcelona.
3. Institucions de la corona de Castella.
-La Reial Audiència: controlava la justícia i la feia més eficaç.
-Els consells consultius: assessoraven als monarques. Els seus components erenescollits i pagats per la Corona per tal de garantir-ne la fidelitat.
-Creació d’un exèrcit regular format per mercenaris (a sou) pagats pel rei.
-La Hisenda Reial, encarregada de recaptar impostos perquè el monarca pogués mantenir tot el nou aparell burocràtic i l’exercit.
4. Situació política de Ferran a la Corona d’Aragó.
La situació de la Corona d’Aragó era ben diferent. S’hi havia produït unaguerra civil, però, l’autoritat rei no en sortí tan reforçada com a Castella.
Ferran II, en arribar al poder va fer un seguit de reformes adreçades a la pacificació política i social. Així va crear un sistema de pactisme segons el qual el rei refermava la sobirania, però pactava amb les classes poderoses l’acompliment de les lleis de cada un dels regnes de la Corona.
5. Causes i fets de la crisidel segle XV a Catalunya.
Al segle XV va haver-hi una gran inestabilitat a Catalunya causades per la pesta negra dels segles anteriors que eren visibles encara en la demografia i en l’economia, els problemes successoris, els conflictes dels pagesos de remença i la guerra civil (1462-1472).
El segle començà amb la crisi successòria provocada per la mort sense descendència de Martí l’Humà (1410). Elconflicte es va resoldre amb el compromís de Casp (1412), on les corts catalanoaragoneses van triar a Ferran I d’Antequera (dinastia Trastàmara).
Ferran I inicià llavors una política d’expansió cap al Mediterrani, continuada pel seu fill Alfons IV El Magnànim, que va conquerir Sardenya, Sicília, Còrsega i més tard el regne de Nàpols. Això va provocar diversos enfrontaments amb Gènova.
6. Elconflicte remença: Causes i conseqüències.
Els pagesos de remença eren aquells que estaven adscrits a la terra i havien de pagar una quantitat de diners (remença) al seu senyor per obtenir la llibertat. Al segle XV la major part dels pagesos catalans ho eren.
L’origen d’aquest conflicte arrenca en el segle XIV, amb la crisi de producció generada per la pesta negra. Els senyors feudals, per mantenir...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • TEMA 12 PRECIOS EN MARKETING 1
  • Tarea 1 tema 12 Tecmilenio
  • MCCSS Pendientes 1 Tema 12 Distribuciones bidimensionales
  • Tema 12
  • Tema 12
  • Tema 12
  • Tema 12
  • TEMA 12

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS