Perestroika

Páginas: 5 (1080 palabras) Publicado: 16 de noviembre de 2011
El 1980 Reagan arrivaba a la casa blanca. Thatcher estaba a Downing street. Tots dos eren partidaris de canviar de dialectica i empendre una acció més agresiva contra el bloc comunista. La seva estrategia per acabar amb el sistema sovietic era retant-lo a una carrera armamentistica que la URSS no fos capaç de seguir. Així comença la que serà coneguda com a “Guerra de les Galaxies” que donava pasa la segona guerra freda (1980-1984).
El 1982 mor Breznev. Els sectors millor informats de la direcció sovietica sabíen que el sistema economic sovietic atravesava una aguda crisis. L'economia es trobava en un profund estancament i la URSS s'enfrontava a grans dificultats per mantenir la població sovietica amb una calitat de vida satisfactoria així com costejar els enormes gastos que l'exercit iles relacions internacionals li exigíen com a superpotencia.
Així doncs va arrivar al poder un refromador, Yuri Andropov. Aquest había sigut el cap del KGB i per tant estaba ben informat dels problemes i carencies del sistema.
Andropov moría l'any 1984 sense haver aconseguit fer les reformes que tenía en ment. El va substituir Chernenko, aquest representava la continuació del breznevisme, peropocs mesos després morirà, el seu substitut serà un candidat relativament jove i partidari de reprendre les reformes impulsades per Andropov, Mihail Gorbatxov.
El 1983 la corrupció de la burocràcia, la enorme crisi en l'agricultura i la ineficacia en la producció es feien públics a tot el món en l'informe Novosibirik preparat sota la direcció de Tatinana Zaslavskaya. Aquestes tesis van inspirarl'informe de Gorbatxov del 1986 durant el XXVII congres del PCUS, en ell decidia impulsar la Perestroika. La primera versió de la Perestroika o reconstrucció tenía com a objectius principals la modernització tecnologica i el restabliment de la disciplina laboral (llançant també una iniciativa contra l'alcoholisme). Aviat es va fer evident que la correcció dels errors del sistema soviètic, segons esdescrivia en l'informe, requeria una revisió important de les institucions i de la politica interior i exterior.
La Perestroika era un procès que no pretenia modificar el sistema sino que volía rectificar errors interns desde el centre i alhora mantenir intactes els principis fonamentals del sistema soviètic: El monopoli del poder del partit Comunista , l'economia dirigida i la posició desuperpotencia de la URSS. Juntament amb la Perestroika apareix la Glasnost (transparencia) com a premisa per impulsar-la. Aquests dos termes nous es transformaran en la bandera dels canvis impulsats per Gorbatxov ja que segons ell sense Glasnost era imposible que la Perestroika fos un èxit.
La Glasnost informativa es comença a sentir mundialment amb l'accident de la central nuclear de Txernóbil quereflexa del deteriorament en que es trobava la tecnología i l'economía soviétiques. Com a conseqüencia de l'accident Gorbatxov va decidir profunditzar més en les reformes.
Així doncs va decidir tirar endavant la nova llei sobre el treball individual que debía afavorir l'aparició d'un sector semiprivat i desitjava introduir el sistema autogestionari provat anteriorment en altres règims comunistes.Marca doncs el punt de partida d'una autogestió empresarial que acavaba amb l'economia planificada. La nova llei volia emular la NEP de Lenin.
Gorbatxov va ser el promotor del “socialisme real” que buscava fer coincidir socialisme i democracia i així guanyar major igualtat, benestar i fraternitat amb occident.
El 1989 es van fer les primeres eleccions on es podía presentar més d'un candidat.La liberalització de la política i els mitjans de comunicació de masses, decidída per Gorbatxov per aconseguir el suport de la societat civil a les seves reformes, van donar com a resultat una àmplia movilització social en molts temes. La recuperació de la memòria històrica, estimulada per una premsa i una televisió cada cop més independents, va treure a la llum ideologies i valors d'una societat...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La perestroika
  • La perestroika
  • Perestroika
  • la perestroika
  • Perestroika
  • la perestroika
  • La Perestroika
  • Perestroika

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS