Pierolopitecus catalinucus (pau) (catalan)

Páginas: 7 (1516 palabras) Publicado: 11 de mayo de 2011
1. Descobriment
El descobriment de Pierolopitecus catalinucus (Pau) va ser per pura casualitat ja que va ser trobat quan uns obrers estaven reparant un camí a les obres d'ampliació de l'abocador de Can mata, que es situa als Hostalets de Pierola (Barcelona). Va ser trobat el dia 5 de desembre de 2002.
En aquest descobriment es va trobar un crani i una desena de dents d'un antropoide mascle quetenia un pes al voltant de 30-35 kg, que havia viscut fa 12-13 milions d'anys que segons l'estudi havia estat devorat per carronyaires.
Però el més curiós és que les restes trobades corresponen a una franja cronològica en la que gairebé no existeixen fòssils i deu ser en aquesta època quan va existir l'avantpassat comú dels grans antropoides actuals.



2. Entitats i organismes relacionatsam les investigacions
Uns mesos mes tard desprès del descobriment del crani i les dents d'en PAU es va seguir investigant sobre aquest homínid. La investigació va començar entre el maig i el juliol del 2003 i va ser dirigida per Salvador Moyá-Solá del Institut de Paleontologia Miquel Crusafont de Sabadell. Es van recuperar 40 fòssils dels quals no es va fer l’anàlisi fins a final d'aquell any,però ja es podia veure amb l’anàlisi inicial que es tractava d'un antropoide que va obrir la via evolutiva de la humanitat. Pel fet de ser bípede es creu que és l’avantpassat comú d'humans, ximpanzés, goril•les i orangutans.
L' investigació acaba l'any 2004. Entre les restes que es van trobar destaquen el crani, un fragment de maxil•lar, la ròtula, el que sembla ser un fragment de fèmur, mitjaclavícula i fragments de les costelles que permetran reconstruir el tòrax, un fragment de pelvis que ajudarà a conèixer el tipus de locomoció i ossos de peus i mans que aclariran com s'agafaven als arbres. Són precisament aquests últims els que fan pensar que es troba involucrat a l'evolució humana, les falanges de les mans són més grans que les dels peus, de la mateixa manera que ocorre als simisque es pengen de les branques, com als orangutans, i a diferència dels micos quadrúpedes.



3. Quan es fa el descobriment (historia)

Com ja s’ha explicat abans el descobriment es fa per casualitat l’any 2002.
Aquest descobriment va causar sensació en el món científic ja que era l’únic fòssil trobat d’aquell període.
L’abocador de Can mata produeix un benefici als Hostalets de Pierola,però també ha estat motiu de queixa de moltes persones que hi estan en contra.
Però el que no es pot discutir es que en aquell abocador es fa fer un descobriment molt important que va servir ver seguir investigant els antecessors de l’esser humà. Si no hagués estat per aquelles obres d’ampliació de l’abocador no haguéssim pogut trobar aquest avantpassat de l’escala evolutiva que pertany a una èpocaon no es coneix gairebé res i que ha estat poc estudiada.



4. Localització geogràfica

L’abocador de Can Mata, on es va trobar el pierolapithecus i posteriorment altres fòssils, es troba al poble d’Hostalets de Pierola, conca neògena del Vallès-Penedès.
L’abocador que té una formació amb una cota de 1,808525 d’altitud, es troba a 50 km de la capital, Barcelona.

Dins la comarca del’Anoia, els Hostalets de Pierola té una població d’uns 15.000 habitants aproximadament i una extensió de 34 km².

L’abocador de Can mata:


Mapa geogràfic:


5. Importància del descobriment

La troballa d’aquest homínid va ser de gran importància ja que es podria tractar del antecessor comú del homes i de els gran simis com el goril•la ,l’orangutan,el gibon i el ximpanzé.
Es l’únicindividu conegut que va viure fa 13.000 milions d’anys, una època poc estudiada.

El seu nom genèric és Pierolapithecus catalaunicus ja que es va agafar el nom de la ubicació on es va trobar, el municipi català, Hostalets de Pierola; però també va ser bautitzat com PAU degut a les mobilitzacions polítiques que llavors hi havia contra la Guerra d'Iraq.

La descripció del descobriment es va...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • catalan pau
  • Pau català
  • Resumen catalán para las pau
  • Pau 2013 Apunts En Català
  • Pau
  • català
  • Catalan
  • Català

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS